Festivalul - Concurs ,,Armonii in timp", editia a II-a | "Memorial Ioan Schuster" concurs de inot masters la Resita 21-22 octombrie 2017 | Locuitorii din Bucuresti si Ilfov isi vor primi prin posta permisele de conducere | Specialistii fac un anunt revolutionar: Legatura dintre tratarea obezitatii si riscul aparitiei cancerului | Solicitare FERMA dinspre Bruxelles: Se cere DEMISIA ministrului de Finante, Ionut Misa | Neymar a primit o amenda URIASA din partea Fiscului: Acuzatii GRAVE la adresa starului de la PSG | Meteorologii confirma: De sambata, incepe FRIGUL! Luni vin si ploile | Verisoara lui Victor Ponta a revenit ca director comercial la Tarom | INCREDIBIL - Camera Deputatilor vrea sa cumpere mobilier pentru 'dormitor, camera de zi si sufragerie' | Un star al fotbalului italian a fost CONDAMNAT la INCHISOARE: Va executa trei ani si jumatate pentru extorsiune in forma agravata / VIDEO | Dedeman isi anunta retragerea: Care este cauza si ce acuzatii aduce gigantul | Un ministru recunoaste ca e sunat de ambasadori: 'Ma suna ambasade, ma suna cancelarii. 'Domne, ce faceti?'' | "Un genocid poate avea loc oricand in Cheile Bicazului!" Anunt grav facut de adjunctul de la Garda Nationala de Mediu | Ancheta criminalistica la Brasov dupa moartea unui barbat care a cazut de la etajul 7 | Mai multe cluburi fara autorizatie de la ISU au fost inchise in Suceava si Botosani | X Factor 2017. Paul Milea a venit sa-i cante fostei iubite | Independenta Catalonia. Regele Felipe al VI-lea, interventie in plina criza | Miray Daner, ,,Hilal", din "Patria mea esti tu!", indragostita nebuneste | X Factor 2017. Ana Nica Vacari, soc total pentru Banica | Accident de circulatie, soldat cu o victima, in una din cele mai periculoase intersectii din Constanta. Un Opel Corsa a ricosat in gard (galerie foto + video) |
Ziare Romanesti de la A la Z

Sfantul Neagoe Basarab, ctitorul Manastirii Curtea de Arges

Intre anii 1512 si 1521, Tara Romaneasca a fost condusa de binecredinciosul voievod Neagoe Basarab, pe care istoricul Nicolae Iorga avea sa-l numeasca ,,domn cu apucaturi imparatesti s...t, domn cu atata dor de frumu­sete cum nu mai avusesem altul inainte de dansul". Aceasta perioada a fost suficienta pentru ca, prin inteleapta ocarmuire, dom­nitorul roman sa ocupe un loc de cinste in galeria barba­tilor ilustri ai neamului nostru.
Marele istoric roman, analizand domnia voievodului muntean, il descria astfel: ,,Un domn muntean nou, carturar sarguincios, judecator istet al lucrarilor frumoase, ziditorul manastirii Argesului, Neagoe, Basarab al IV-lea, mai deseori se infatiseaza cu grija aurului si argintului potirelor, cadelnitilor si altor podoabe bisericesti decat cu a fierului armelor". Din cele 95 de acte emise in timpul domniei lui Neagoe Basarab, 50 se refera la biserici. Dintre acestea, 34 sunt acte de danie, care au in cuprins fie intarirea unor danii mai vechi, fie repararea unor biserici. Ramane in istorie ca un mare ctitor de locasuri sfinte ,,si opera aceasta inseamna ridicarea si poate salvarea culturii ortodoxe cazute in saracie si prigoana sub stapanirea turcilor". Ca boier, Neagoe ,,cladise o biserica numita pentru ca era in traditia Craiovestilor, parintii lui Neagoe, boieri olteni, mandria ca numele lor sa stea alaturi cu al domnilor, in manastirile din tara, ca si la Muntele Athos".
Impacarea dintre Sfantul Nifon si domnitorul Radu cel Mare
Bogata activitate ctitoriceasca a domnitorului roman a fost cuprinsa in ,,Viata si traiul Sfintiei Sale Parintelui nostru Nifon, Patriarhul Tarigradului, care au stralucit intre multe patemi si ispite in Tarigrad si in Tara Munteneasca, scrisa de chir Gavriil Protul, adeca mai marele Sfetagorei". Prima fapta descrisa de Gavriil Protul dupa consolidarea domniei lui Neagoe a fost aducerea in tara de la Muntele Athos a moastelor Sfantului Ierarh Nifon, in vederea savarsirii unui adevarat ritual de impacare intre fericitul mitropolit si domnitorul Radu cel Mare, trecut la cele vesnice si ingropat in ctitoria sa de la Manastirea Dealu. Inca din vremea cand era boier in preajma lui Radu cel Mare, Nea­goe va fi auzit indemnurile ierarhului Nifon al Ungrovlahiei de a muta scaunul mitropolitan de la Curtea de Arges la Rese­dinta domneasca din Targoviste, pentru ca strana arhiereasca sa fie alaturi de jiltul domnesc. Cum mitropolitul vietuia deja la curtea domneasca, langa voievod, vechea resedinta de pe malul Argesului ramanea abandonata. Ansamblul mitropolitan ctitorit de domnitorul Vlad al II-lea Dracul (1436-1442, 1443-1447) pe fosta mosie Flamanzesti, la nord de vechiul targ al Curtii de Arges, in vremea lui Neagoe Basarab se gasea in stare de ,,daramare" si ,,neintarit", incat a trebuit sa fie ,,spart". Pe acele ruine avea sa ridice biserica Manastirii Curtea de Arges, ,,o capodopera a spiritului artistic al poporului roman, ea reprezentand resursele fara de sfarsit ale poporului nostru, eleganta si armonia, maiestria si priceperea sa".
Cele mai scumpe materiale pentru ctitoria de la Curtea de Arges Activitatea de ctitor a lui Nea­goe Basarab nu a constat doar in finantarea sau sprijinirea ridicarii unor locasuri de cult, ci domnitorul s-a implicat direct, punandu-si amprenta asupra edificiilor asemenea bazileilor bizantini. Nicolae Iorga noteaza ca Neagoe Voda ,,intrebuintand argintari de la Sibiu, cum sunt Celestin si Ioan, apoi Ludovic Rohrer, lucra la fundatia sa, scumpa si mult iubita, de la Arges: cand lucrul nu-i placea, ci-l gasea tiganesc - pe latineste: ad modum Ciganorum -, priceputul in materie de arta protesta: ". A ales cei mai buni mesteri si le-a pus la dispozitie cele mai bune materiale ale vremii: piatra de calcar de buna calitate, grauntoasa si galbuie la culoare, din cariera de la Albesti, langa Campulung, marmura si mozaic aduse de la Constantinopol. Diaconul Paul de Alep, fiul Patriarhului Macarie al III-lea Zaim al Antiohiei, transpune si el in legenda aducerea marmurei si mozaicului de la Constantinopol prin inselarea atentiei sultanului. Neagoe ar fi motivat destinatia materialelor scumpe ale vremii pentru inaltarea unei moschei la Nicopole, insa le-a trecut, tainic, Dunarea, pentru ctitoria sa de la Arges. Paul de Alep a cules informatiile in timpul vizitei din Tarile Romane, la un secol si jumatate dupa domnia lui Neagoe Basarab, cand nota: ,,In acest tinut al Tarii Romanesti se afla o mare manastire care, dupa cum se crede, nu are pereche in ce priveste maretia cladirii; si mi s-a spus de niste negustori greci, care faceau negot cu tara francilor si cu Venetia, ca acolo nu este nimic asemanator. Se numeste manastirea Arges". Prezent la ceremonialul tarnosirii sfantului locas din 15 august 1517, al carui fast a intrecut tot ce se vazuse pana atunci in Tarile Romane, Gavriil Protul descrie, ca martor, ctitoria lui Neagoe Basarab de la Curtea de Arges: ,,Si asa vom putea spune cu adevarat ca nu este asa mare si sobornica ca Sionul, carele il facu Solomon, nice ca Sfanta Sofia, care o facut marele inparat Iustinian, iara cu framsetea este mai predesupra acelora".
Nicolae Iorga arata ca, asemenea bazileilor bizantini, ,,Nea­goe insusi aseza la locurile lor icoanele scumpe daruite de dansul, pe cand clerul, cu Patriarhul in frunte, se gatia de slujba cea mare a liturghiei dupa aceasta tarnosire de mana domneasca". La slujba au participat intreaga familie domneasca si protipendada boiereasca, Mitropolitul Macarie al Ungrovlahiei si ,,tot clirosul" sau, iar oaspetii au fost dintre cei mai vestiti ai lumii ortodoxe: ,,Pentru intaiasi data un Patriarh din Constantinopol sin exercitiu, n.r.t, Teolept, se afla pe pamantul romanesc; el era intovarasit de episcopii de Seres, de Sarde, de Midia si de Melenic" si toti arhimandritii si egumenii Muntelui Athos, in frunte cu protosul lor, Gavriil. Tot atunci a avut loc si prima canonizare pe teritoriul tarii noastre, cea a Sfantului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului. De vreme ce resedinta mitropoliei avea sa fie mutata oficial la Targoviste, Manastirea Curtea de Arges devenea arhimandrie, fiind cinstita, alaturi de Manastirea Tismana, in fruntea tuturor manastirilor din Tara Romaneasca: ,,Cand oaspetii plecara dupa iscalirea si pecetluirea actului de fundatie, ramase stapan pe cuprinsul manastirii Iosif, ca egumen cu bedernita, ca arhimandrit si de o potriva cu carmuitorul Tismanei, care si ea isi avea privilegii mai presus de alte manastiri inca din zilele Patriarhului Filotei (1364-1376)". Voievodul roman, un bazileu bizantin la scara mica La Curtea de Arges nu era un simplu locas de cult, ci un intreg ansamblu monahal, descris de Gavriil Protul: ,,Manastirea cea nouo den Arges o ingradi inprejur cu curte de zid si in launtru curtii facu multe chilii calugaresti si o inframseta cu tot feliul de trebuinta: facu trapezarie si maghernita, mangupie si povarna de olovina, pivnita si clopotnita nalta si puse clopote mari si cu alte framseti cu de toate o inpodobi si o facu asemene raiului lui Dumnezeu".
Dupa ridicarea bisericii Manastirii Curtea de Arges, ,,Nea­goe Basarab deposedeaza orasul de o parte din mosie, iar pe judetul si pargarii orasului de dreptul de judecata asupra locuitorilor orasului Arges si da acest drept egumenului manastirii", arata Stefan Stefanescu in Enciclopedia istoriografiei romanesti (Bucuresti, 1978). Dupa noua ani de domnie, Nea­goe Basarab lasa mostenire urmasilor o tara stabila, cu granite sigure, cu o autonomie rascumparata si cu o Biserica Ortodoxa infloritoare. Dinastia atat de mult dorita si pregatita minutios nu i-a fost dat sa continue prin fiul sau, acea ,,minune de desavarsire" cum gandea Iorga ca trebuie sa fi fost. Pentru intreaga lume ortodoxa, domnia lui Neagoe Basarab a insemnat un sprijin atat de necesar supravietuirii in fata Imperiului Otoman islamizant. Nicolae Iorga l-a numit ,,un nou pentru calugarii de orice neam", datorita multimii de binefaceri indreptate catre Bisericile Ortodoxe de pretutindeni: ,,Domnia de noua ani a intemeietorului, innoitorului si daruitorului atator biserici si manastiri e strans legata de inaintarea Bisericii noastre, cu arta, literatura si cultura pe care le aducea in chip firesc dupa sine". SursaPelerinaj cu Icoana Maicii Domnului-Axionita de la Biserica ,,Buna Vestire"- Belu in Grecia
Icoana Maicii Dom­nu­lui-Axio­nita, de la Biserica ,,Buna Vestire"-Belu, Protoieria Sect...

Sprijin pentru copiii de la Centrul de zi ,,Antimis"
In urma colectei desfasurate la Parohia Timisoara Fabric-Vest din Protopopiatul Timisoara II, in ace...

,,Impreuna de Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de Mir"
Inca din cele mai vechi timpuri, Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de Mir, a fost considerat ocrotitorul...

Lansarea Asociatiei ,,Clujul pentru Viata", la Biserica Studentilor
La Biserica Studentilor din Campusul studentesc Hasdeu, are loc azi, 21 octombrie, de la ora 19:00, ...

Zece ani de la infiintarea Episcopiei Salajului
La CatedralaEpiscopala ,,Inaltarea Domnului" din Zalaua avut loc joi,19 octombrie, conferinta pastor...


Biografia, mai impresionanta fictiunea
Cea mai trainica prietenie este intre persoanele care iubesc aceeasi Carte. Nici un autor, oricat de...

Cum e in Shanghai? Complet altfel!
Dupa ce iti intra os prin os, in timpul celor 12 ore de zbor fara escala pana la Shanghai, cobori pe...

Festivalul ,,La obarsii, la izvor", la Giula - Ungaria
Duminica, 15 octombrie, Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria a organizat la Liceul Romanesc ,,Nicol...

Paradisul ca o biblioteca
Atingerea mamei ii face pe copii mai rezistenti la stres, zice diaconul Sorin Mihalache. Dragostea s...

Mantuirea nu este inutila
De la ateism la barbarism nu este decat un singur pas. Drama consta in lipsa comunicarii cu Dumnezeu...