Glad Varga (PNL): "Ecologizarea-o prioritate pentru tinerii liberali aradeni" | O noua campanie anticontrabanda, in regiunile de frontiera | Si presedintele programului european Eurodyssey vine saptamana viitoare la Arad! | Eurodeputatul PSD Victor Bostinaru: ,,Razboaiele comerciale pot deveni globale" | Rezultate Simulare Examende Evaluare Nationala 2018 | In ultimele 12 ore situatia privind inundatiile din tara s-a ameliorat. Efectivele Ministerului Afacerilor Interne raman la datorie in sprijinul cetatenilor | Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Arad, convocat in sedinta extraordinara | Diplomati si oficiali europeni vin la Arad, la Adunarea Regiunilor Europei | Sfarsit tragic pentru un barbat de 58 de ani din Babeni | Circulatia rutiera a fost inchisa pe A2 din cauza fenomenului de ploaie inghetata | Proiect UE: Marile companii digitale ar putea fi taxate cu 3% din veniturile brute | Alegeri Rusia 2018: Sefa Comisiei electorale centrale anunta o tentativa de atac informatic provenit de la computere din 15 tari asupra site-ului institutiei | Cod galben de precipitatii, polei, vant puternic si racire accentuata a vremii | UPDATE Fosta judecatoare Gabriela Iordache, in stare grava dupa ce a incercat sa se sinucida | Accidentat, Florin Andone va rata amicalele Romaniei cu Israel si Suedia | Doua vagoane ale unui tren de marfa au deraiat la Constanta | Darren Cahill a refuzat (in 2009) sa fie antrenorul lui Roger Federer | Principalul suspect in cazul agresiunii produse sambata intr-o statie de autobuz din Bucuresti a fost retinut pentru 24 de ore | VIDEO IQ Test: Teoria tipurilor de inteligenta. Tu cat de inteligent esti? | UPDATE Aeroporturi Bucuresti: Ploaia inghetata impiedica decolarea avioanelor de pe aeroportul Henri Coanda. 10 zboruri sunt afectate |
Ziare Romanesti de la A la Z

Schimonahia Pulheria sau uitarea de lume

La 12 august 2012, in vechea bisericuta a cimitirului Manastirii Pasarea, am savarsit tunderea in treapta de schimonahie a monahiei Pelaghia, care a primit atunci numele de schimonahia Pulheria. Au participat la slujba Inalt­preasfintitul Arhiepiscop Varsanufie al Ramnicului, la acea vreme Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, arhimandritii: Teofil Anastasoaie, Reprezentantul de acum al Patriarhiei Romane pe langa Patriarhia Ierusalimului, Nectarie Sofelea, exarhul manastirilor, Policarp Chitulescu, consilier patriarhal, parintii manastirii, clerici invitati, diaconi etc.
Biserica era plina de caluga­rite, unele venite din alte manastiri. Intre ele era si schimonahia Taisia de la Tiganesti, care a avut misiunea de a o purta sub mantie pana la Sfantul Altar, acolo unde monahia Pelaghia a fagaduit sa iubeasca viata de liniste si sa devina un om nou. Atunci a primit numele de Pulheria. M-am intrebat adeseori de ce monahia Pelaghia a dorit sa poarte numele unei imparatese, rar intalnit, dar plin de rezonanta in istoria Bisericii. Raspunsul l-am aflat din viata Imparatesei Pulheria, care pentru scurt timp s-a aflat la conducerea Imperiului Bizantin, mai intai impreuna cu fratele ei Teodosie (cel Tanar), care, desi nu avea varsta necesara pentru a ajunge imparat, a fost numit August de catre Senat. Acelasi titlu imparatesc de Augusta il primise si Pulheria la varsta de 14 ani.
Imparateasa Pulheria a aratat o rara si mare iubire fata de Mantuitorul Hristos intr-o vreme in care Biserica s-a confruntat, ca intotdeauna, cu invrajbiri, erezii si tulburari.
Atat la Sinodul de la Efes, din anul 431, in calitate de Augusta, cat mai ales la cel de la Calcedon, din anul 451, ca imparateasa, Pulheria a luptat foarte mult sa fie stabilit adevarul despre preacinstirea Maicii Domnului. In urma dezbaterilor, parintii sinodali au numit-o pe Fecioara Maria Theotokos, adica Nascatoare de Dumnezeu.
Mai mult decat atat, Imparateasa Pulheria i-a cerut Patriarhului Ierusalimului, atunci cand l-a invitat la sinod, sa-i aduca moaste ale Maicii Domnului de la Ierusalim. Patriarhul i-a raspuns: Preainaltata Imparateasa, stim din Traditie ca trupul Maicii Domnului asezat in mormantul de la Ghetsimani n-a mai fost gasit la trei zile dupa ingropaciune, atunci cand s-a apropiat de mormant Toma, care venise de departe. Atunci insa s-au gasit in mormantul ei Braul si un acoperamant din care iti vom trimite tie o parte, rasplatind astfel credinta ta dreptslavitoare. Atunci, Biserica Constantinopolului, mai precis una dintre ctitoriile imparatesei de la Vlaherne, a primit o parte din acest acoperamant al Maicii Domnului, gasit in mormantul de la Ghetsimani. Astfel, Pulheria a organizat cel mai important Sfant Sinod din Antichitatea crestina, la care au participat cei mai multi ierarhi, aproximativ 600 (Calcedon, 451).
In cateva cuvinte, aceasta a fost activitatea evlavioasei imparatese Pulheria, care, iubindu-L pe Dumnezeu, a fagaduit, inca de la varsta adolescentei, ca va petrece in curatie, asemenea caluga­ritelor, pentru a pastra dreptul la tron al fratelui mai mic, Teodosie. Chiar daca a fost casatorita (de forma) cu senatorul si generalul Marcian, in anul 450, Pulheria si-a respectat fagaduintele facute inaintea Nascatoarei de Dumnezeu, umbland imbracata numai in negru si refuzand sa participe la banchetele imperiale ce aveau loc cu prilejul marilor sarbatori.
Intalnind-o de multe ori pe monahia Pelaghia, si apoi schimonahia Pulheria, am remarcat deosebita sa dorinta de a urca pe treptele desavarsirii. Iubea rugaciunea, adica pravila calugareasca. Era prezenta la slujbele comunitare, la cele sapte Laude, la slujbele de priveghere si la Sfanta Liturghie. Avea dorinta de a se asemana celor care prin multa nevointa l-au urmat pe Domnul, insa fapta cea mai importanta a schimonahiei Pulheria a fost milostenia, remarcandu-se prin facerea de bine, daniile aidoma celor cu adevarat iubitori ai comorilor din ceruri. Poate de aceea si-a dorit atat de mult numele cunoscutei imparatese din Bizant, careia i-a urmat in cinstirea lui Dumnezeu, a Maicii Domnului si a sfintilor.
Schimonahia Pulheria a inteles ca darurile primite de la Dumnezeu in timpul vietii, si mai ales in perioada in care s-a aflat si a lucrat in Statele Unite ale Americii, trebuia sa le intoarca tot catre Dumnezeu. De aceea, de fiecare data cand auzea ca o biserica este in lucru sau o manastire are nevoie de sprijin, mergea discret si oferea acestora darul ei, asemenea vaduvei din vremea Mantuitorului, care a dat tot ce avea Templului din Ierusalim.
Sunt multe manastirile si bisericile pe care schimonahia Pulheria le-a miluit, dintre care amintim manastirile Sihastria si Putna din Moldova, Manastirea Pasarea din Tara Romaneasca, in mod special, precum si alte biserici din Bucuresti.
In anul 1981, dupa o viata petrecuta in lumea indepartata, cu atatea posibilitati, Paulina (cum se numea de la Sfantul Botez) a venit la Manastirea Pasarea. Era stareta la vremea aceea stavrofora Lucia Dumbrava, iar fosta stareta Pahomia Marinescu indruma tinerele ucenite cu multa atentie si ravna duhovniceasca.
Tanara novice era o persoana interiorizata, cu care nu se vorbea foarte usor. De multe ori, trebuia multa rabdare, pentru ca umblase in lumea cea mare, cu scoli inalte, ceea ce au facut-o sa fie altfel decat oamenii obisnuiti pe care-i intalnim de obicei. Dincolo de aceste aspecte si de faptul ca nu era deloc comoda la dialog, a aratat fata de Manastirea Pasarea o exemplara dragoste, pentru ca la putin timp dupa ce s-a stabilit in acest loc, sub indrumarea maicii starete Lucia, a facut numeroase fapte de caritate, lucrari importante, necesare, dar si foarte costisitoare. Contributia personala a fost deosebit de generoasa. Pe langa lucrarile intreprinse la biserica cimitirului cu spatiul dimprejur si la unele case ale manastirii in care a inceput sa functioneze, dupa 1990, Seminarul Monahal ,,Sfanta Filofteia", s-a ocupat si de acoperirea bisericii celei mari, si de turnarea aleilor din curtea ma­nastirii.
De asemenea, intr-un comitet organizat in urma cu aproximativ 7-8 ani, s-a inceput restaurarea clopotnitei, la care a contribuit, ostenindu-se alaturi de conducerea manastirii, ca aceasta lucrare sa fie finalizata, cu sprijinul Primariei din Branesti si al Consiliului Judetean Ilfov. *
Schimonahia Pulheria s-a nascut in comuna Rucar, judetul Arges, la 13 octombrie 1930, in familia binecredinciosilor crestini Ion si Fira Idor, fiind al cincilea copil dintre cei sase pe care Dumnezeu i-a daruit acestora, primind la Sfantul Botez numele Paulina.
Dupa scoala primara urmata in comuna Rucar, a studiat la Liceul Teoretic in orasul Pitesti, pe care l-a absolvit in anul 1949. A lucrat mai multi ani ca functionar in cadrul Directiei Generale a Postei Romane din Bucu­resti, unde l-a cunoscut pe polonezul Benone Szandrowski, cu care s-a casatorit si pe care l-a insotit in Statele Unite ale Americii. Cei doi au locuit aici vreme de 20 de ani (1971-1991), cea mai mare perioada a timpului in apropiere de New York, iar ultimii doi-trei ani la granita cu Canada.
Intre anii 1976 si 1980 a urmat cursurile Facultatii de Stiinte Economice de la Colegiul York din New York.
Ramanand vaduva, s-a intors in Romania, iar in anul 1991, in luna mai, dupa Sfintele Pasti, a intrat in obstea Manastirii Pasarea, in timpul staretei stavrofore Lucia Dumbrava, fiind ucenica, vreme de trei ani si mai bine, in casa cunoscutei monahii si proinstarete Pahomia Marinescu.
A fost tunsa in monahism cu numele Pelaghia la 14 aprilie 1998, iar la 12 august 2012 a primit schima mare, luand numele Pulheria in locul celui de Pelaghia. In anul 2013, cu prilejul sarbatoririi a 200 de ani de existenta a Manastirii Pasarea, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel i-a acordat Ordinul Crucea Sfintilor Imparati Constantin si Elena ca semn de inalta pretuire pentru bogata activitate desfasurata in manastire, iar la 7 decembrie 2015 i-a acordat Diploma omagiala Sfantul Ioan Gura de Aur pentru meritele deosebite in pastrarea dreptei credinte si promovarea culturii crestine.
Tot cu acest prilej, conducerea Manastirii Pasarea, prin stareta stavrofora Mihaela, i-a daruit o icoana pictata cu Maica Domnului si cu Sfanta Imparateasa Pulheria.
Impreuna cu maica stareta Mihaela, am vizitat-o de mai multe ori la spital, atunci cand a fost internata in Bucuresti, si apoi la un camin de batrani, unde s-a aflat pentru o perioada de vreo doi ani. La ultimele intalniri, maica nu mai cunostea pe nimeni. Era ca un copil, fara amintiri, fara preju­decati. M-am gandit atunci la cuvintele Mantuitorului rostite catre ucenici: Pana nu veti fi ca pruncii, nu veti putea intra in Imparatia lui Dumnezeu. Ajunsese asemenea pruncilor, nu avea rautate si petrecea intr-o liniste a asteptarii ceasului trecerii.
Intalnim astfel exemple de oameni care daruiesc aproape tot ce au avut, pentru ca, atunci cand cineva devine monah, fagaduieste ca-L va iubi pe Dumnezeu. Putini sunt insa cei care, cu adevarat, ajung pe aceasta treapta a desa­varsirii. Cuvintele de la tunderea in monahism sunt tulburatoare: Sa nu iubesti nimic mai mult decat pe Dumnezeu, nici tatal, nici mama, nici frati, nici surori, nici prieteni, nici rudenii, nici cinstea ori de ce fel ar fi ea, daca vrei sa alergi pe calea lui Hristos. Aceste cuvinte au fost implinite in mare parte de monahia Pelaghia si apoi schimonahia Pulheria. Ea insa nu are nevoie de cuvinte de lauda, pentru ca laudele nu-i pot ajuta. Ea are nevoie acum de multe si staruitoare rugaciuni inaltate pentru odihna sufletului sau. SursaRescript 3
Cand pui mana mana pe o carte, rapid iti dai seama daca este buna sau nu. Cand gusti un vin, rapid i...

Homo generosus
Generosul traieste experienta apostolilor (bucuria de a fi la Nunta, impreuna cu Mirele). Generosul ...

Rescript 2
#2 Sabin miluieste toata viata un sarac. Exact acest nevoias primeste bani si il tradeaza. Sabin moa...

Proclamarea solemna a canonizarii Sfantului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, si a Sfantului Gheorghe Pelerinul
Duminica, 25 martie a.c., de sarbatoarea Bunei Vestiri, va avea loc la Iasi Proclamarea solemna a ca...

Lansarea proiectului ,,Uniti pentru o Romanie vie!"
Scoala Gimnaziala ,,Mihail Sadoveanu" din Bacau a gazduit miercuri, 14 martie 2018, lansarea proiect...


Rescript
#1 Azi am renuntat la FB. Ma simt eliberat. Dincolo de lumea tastelor, ma simt pacatos. Obligat. Con...

Maiorul Iancu Catuneanu
Maiorul Iancu Catuneanu, care s-a duelat cu Alexandru Sturdza, in anul 1908, era ploiestean   I...

Cinstirea Crucii in viata noastra - Parintele Teofil Paraian
Crucea Mantuitorului nostru Iisus Hristos este Fata lui Dumnezeu indreptata catre oameni, in inteles...

Parintele Arsenie si drogurile digitale
Mai bine nu existau. Drogurile digitale mai bine nu ar patrunde si la noi. Desi, ieri la Racovita er...

Sfanta Liturghie, ,,cea mai de seama slujba obsteasca a Bisericii"
Credinciosii din Botosani au participat in numar mare la conferinta cu tema ,,Sfanta Liturghie". Ace...