Schimbare la conducerea Aeroportului: consultant pasionat de chitara-bas propus pentru functia de presedinte | Politia locala va ridica si masinile parcate pe locurile rezervate persoanelor cu handicap | Duathlon Challenge, aproape 250 de participanti in ciuda ploii (P) | Concurs national de tir cu arcul in Muzeul din Dumbrava | ULBS investeste intr-un nou camin studentesc de 200 de locuri | Cazan: Salut decizia presedintelui Iohannis de a amana vizita in Ucraina | Concluziile anchetei interne de la Pediatrie, dupa imaginile pe internet in care un copil cerea mancare | Zeci de saci de gunoaie, adunati de voluntari din muntii Sibiului. Si un butoi de 200 de litri | PNL si USR au depus motiune impotriva ministrului Transporturilor | In premiera la Timisoara, un targ de cariera utilizeaza tehnologia VR | Pedestrasi, pioni, pietoni, pionieri | Situatie critica la SMURD Nadlac | Fanfara Zece Prajini si Ovidiu Lipan Tandarica la Festivalul Fanfarelor de la Timisoara | Succes pentru Alexandra Marcu. Alpinista din Deva a cucerit varful Chimborazo din Anzi | Cetatea Sarmizegetusa Regia va fi inchisa luna viitoare | Avocat din Baroul Timis ridicat de procurorii DNA Timisoara | Copil castiga, fetele pierd, la turneele din China | IASI: Festivalul cu Umbrele - program complet | Botosani: Blocul afectat de explozia din 15 septembrie nu mai poate fi locuit, sustine expertul tehnic | Tenis: Simona Halep, depasita din chiar primul meci la Wuhan |
Ziare Romanesti de la A la Z

Schimonahia Pulheria sau uitarea de lume

La 12 august 2012, in vechea bisericuta a cimitirului Manastirii Pasarea, am savarsit tunderea in treapta de schimonahie a monahiei Pelaghia, care a primit atunci numele de schimonahia Pulheria. Au participat la slujba Inalt­preasfintitul Arhiepiscop Varsanufie al Ramnicului, la acea vreme Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, arhimandritii: Teofil Anastasoaie, Reprezentantul de acum al Patriarhiei Romane pe langa Patriarhia Ierusalimului, Nectarie Sofelea, exarhul manastirilor, Policarp Chitulescu, consilier patriarhal, parintii manastirii, clerici invitati, diaconi etc.
Biserica era plina de caluga­rite, unele venite din alte manastiri. Intre ele era si schimonahia Taisia de la Tiganesti, care a avut misiunea de a o purta sub mantie pana la Sfantul Altar, acolo unde monahia Pelaghia a fagaduit sa iubeasca viata de liniste si sa devina un om nou. Atunci a primit numele de Pulheria. M-am intrebat adeseori de ce monahia Pelaghia a dorit sa poarte numele unei imparatese, rar intalnit, dar plin de rezonanta in istoria Bisericii. Raspunsul l-am aflat din viata Imparatesei Pulheria, care pentru scurt timp s-a aflat la conducerea Imperiului Bizantin, mai intai impreuna cu fratele ei Teodosie (cel Tanar), care, desi nu avea varsta necesara pentru a ajunge imparat, a fost numit August de catre Senat. Acelasi titlu imparatesc de Augusta il primise si Pulheria la varsta de 14 ani.
Imparateasa Pulheria a aratat o rara si mare iubire fata de Mantuitorul Hristos intr-o vreme in care Biserica s-a confruntat, ca intotdeauna, cu invrajbiri, erezii si tulburari.
Atat la Sinodul de la Efes, din anul 431, in calitate de Augusta, cat mai ales la cel de la Calcedon, din anul 451, ca imparateasa, Pulheria a luptat foarte mult sa fie stabilit adevarul despre preacinstirea Maicii Domnului. In urma dezbaterilor, parintii sinodali au numit-o pe Fecioara Maria Theotokos, adica Nascatoare de Dumnezeu.
Mai mult decat atat, Imparateasa Pulheria i-a cerut Patriarhului Ierusalimului, atunci cand l-a invitat la sinod, sa-i aduca moaste ale Maicii Domnului de la Ierusalim. Patriarhul i-a raspuns: Preainaltata Imparateasa, stim din Traditie ca trupul Maicii Domnului asezat in mormantul de la Ghetsimani n-a mai fost gasit la trei zile dupa ingropaciune, atunci cand s-a apropiat de mormant Toma, care venise de departe. Atunci insa s-au gasit in mormantul ei Braul si un acoperamant din care iti vom trimite tie o parte, rasplatind astfel credinta ta dreptslavitoare. Atunci, Biserica Constantinopolului, mai precis una dintre ctitoriile imparatesei de la Vlaherne, a primit o parte din acest acoperamant al Maicii Domnului, gasit in mormantul de la Ghetsimani. Astfel, Pulheria a organizat cel mai important Sfant Sinod din Antichitatea crestina, la care au participat cei mai multi ierarhi, aproximativ 600 (Calcedon, 451).
In cateva cuvinte, aceasta a fost activitatea evlavioasei imparatese Pulheria, care, iubindu-L pe Dumnezeu, a fagaduit, inca de la varsta adolescentei, ca va petrece in curatie, asemenea caluga­ritelor, pentru a pastra dreptul la tron al fratelui mai mic, Teodosie. Chiar daca a fost casatorita (de forma) cu senatorul si generalul Marcian, in anul 450, Pulheria si-a respectat fagaduintele facute inaintea Nascatoarei de Dumnezeu, umbland imbracata numai in negru si refuzand sa participe la banchetele imperiale ce aveau loc cu prilejul marilor sarbatori.
Intalnind-o de multe ori pe monahia Pelaghia, si apoi schimonahia Pulheria, am remarcat deosebita sa dorinta de a urca pe treptele desavarsirii. Iubea rugaciunea, adica pravila calugareasca. Era prezenta la slujbele comunitare, la cele sapte Laude, la slujbele de priveghere si la Sfanta Liturghie. Avea dorinta de a se asemana celor care prin multa nevointa l-au urmat pe Domnul, insa fapta cea mai importanta a schimonahiei Pulheria a fost milostenia, remarcandu-se prin facerea de bine, daniile aidoma celor cu adevarat iubitori ai comorilor din ceruri. Poate de aceea si-a dorit atat de mult numele cunoscutei imparatese din Bizant, careia i-a urmat in cinstirea lui Dumnezeu, a Maicii Domnului si a sfintilor.
Schimonahia Pulheria a inteles ca darurile primite de la Dumnezeu in timpul vietii, si mai ales in perioada in care s-a aflat si a lucrat in Statele Unite ale Americii, trebuia sa le intoarca tot catre Dumnezeu. De aceea, de fiecare data cand auzea ca o biserica este in lucru sau o manastire are nevoie de sprijin, mergea discret si oferea acestora darul ei, asemenea vaduvei din vremea Mantuitorului, care a dat tot ce avea Templului din Ierusalim.
Sunt multe manastirile si bisericile pe care schimonahia Pulheria le-a miluit, dintre care amintim manastirile Sihastria si Putna din Moldova, Manastirea Pasarea din Tara Romaneasca, in mod special, precum si alte biserici din Bucuresti.
In anul 1981, dupa o viata petrecuta in lumea indepartata, cu atatea posibilitati, Paulina (cum se numea de la Sfantul Botez) a venit la Manastirea Pasarea. Era stareta la vremea aceea stavrofora Lucia Dumbrava, iar fosta stareta Pahomia Marinescu indruma tinerele ucenite cu multa atentie si ravna duhovniceasca.
Tanara novice era o persoana interiorizata, cu care nu se vorbea foarte usor. De multe ori, trebuia multa rabdare, pentru ca umblase in lumea cea mare, cu scoli inalte, ceea ce au facut-o sa fie altfel decat oamenii obisnuiti pe care-i intalnim de obicei. Dincolo de aceste aspecte si de faptul ca nu era deloc comoda la dialog, a aratat fata de Manastirea Pasarea o exemplara dragoste, pentru ca la putin timp dupa ce s-a stabilit in acest loc, sub indrumarea maicii starete Lucia, a facut numeroase fapte de caritate, lucrari importante, necesare, dar si foarte costisitoare. Contributia personala a fost deosebit de generoasa. Pe langa lucrarile intreprinse la biserica cimitirului cu spatiul dimprejur si la unele case ale manastirii in care a inceput sa functioneze, dupa 1990, Seminarul Monahal ,,Sfanta Filofteia", s-a ocupat si de acoperirea bisericii celei mari, si de turnarea aleilor din curtea ma­nastirii.
De asemenea, intr-un comitet organizat in urma cu aproximativ 7-8 ani, s-a inceput restaurarea clopotnitei, la care a contribuit, ostenindu-se alaturi de conducerea manastirii, ca aceasta lucrare sa fie finalizata, cu sprijinul Primariei din Branesti si al Consiliului Judetean Ilfov. *
Schimonahia Pulheria s-a nascut in comuna Rucar, judetul Arges, la 13 octombrie 1930, in familia binecredinciosilor crestini Ion si Fira Idor, fiind al cincilea copil dintre cei sase pe care Dumnezeu i-a daruit acestora, primind la Sfantul Botez numele Paulina.
Dupa scoala primara urmata in comuna Rucar, a studiat la Liceul Teoretic in orasul Pitesti, pe care l-a absolvit in anul 1949. A lucrat mai multi ani ca functionar in cadrul Directiei Generale a Postei Romane din Bucu­resti, unde l-a cunoscut pe polonezul Benone Szandrowski, cu care s-a casatorit si pe care l-a insotit in Statele Unite ale Americii. Cei doi au locuit aici vreme de 20 de ani (1971-1991), cea mai mare perioada a timpului in apropiere de New York, iar ultimii doi-trei ani la granita cu Canada.
Intre anii 1976 si 1980 a urmat cursurile Facultatii de Stiinte Economice de la Colegiul York din New York.
Ramanand vaduva, s-a intors in Romania, iar in anul 1991, in luna mai, dupa Sfintele Pasti, a intrat in obstea Manastirii Pasarea, in timpul staretei stavrofore Lucia Dumbrava, fiind ucenica, vreme de trei ani si mai bine, in casa cunoscutei monahii si proinstarete Pahomia Marinescu.
A fost tunsa in monahism cu numele Pelaghia la 14 aprilie 1998, iar la 12 august 2012 a primit schima mare, luand numele Pulheria in locul celui de Pelaghia. In anul 2013, cu prilejul sarbatoririi a 200 de ani de existenta a Manastirii Pasarea, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel i-a acordat Ordinul Crucea Sfintilor Imparati Constantin si Elena ca semn de inalta pretuire pentru bogata activitate desfasurata in manastire, iar la 7 decembrie 2015 i-a acordat Diploma omagiala Sfantul Ioan Gura de Aur pentru meritele deosebite in pastrarea dreptei credinte si promovarea culturii crestine.
Tot cu acest prilej, conducerea Manastirii Pasarea, prin stareta stavrofora Mihaela, i-a daruit o icoana pictata cu Maica Domnului si cu Sfanta Imparateasa Pulheria.
Impreuna cu maica stareta Mihaela, am vizitat-o de mai multe ori la spital, atunci cand a fost internata in Bucuresti, si apoi la un camin de batrani, unde s-a aflat pentru o perioada de vreo doi ani. La ultimele intalniri, maica nu mai cunostea pe nimeni. Era ca un copil, fara amintiri, fara preju­decati. M-am gandit atunci la cuvintele Mantuitorului rostite catre ucenici: Pana nu veti fi ca pruncii, nu veti putea intra in Imparatia lui Dumnezeu. Ajunsese asemenea pruncilor, nu avea rautate si petrecea intr-o liniste a asteptarii ceasului trecerii.
Intalnim astfel exemple de oameni care daruiesc aproape tot ce au avut, pentru ca, atunci cand cineva devine monah, fagaduieste ca-L va iubi pe Dumnezeu. Putini sunt insa cei care, cu adevarat, ajung pe aceasta treapta a desa­varsirii. Cuvintele de la tunderea in monahism sunt tulburatoare: Sa nu iubesti nimic mai mult decat pe Dumnezeu, nici tatal, nici mama, nici frati, nici surori, nici prieteni, nici rudenii, nici cinstea ori de ce fel ar fi ea, daca vrei sa alergi pe calea lui Hristos. Aceste cuvinte au fost implinite in mare parte de monahia Pelaghia si apoi schimonahia Pulheria. Ea insa nu are nevoie de cuvinte de lauda, pentru ca laudele nu-i pot ajuta. Ea are nevoie acum de multe si staruitoare rugaciuni inaltate pentru odihna sufletului sau. SursaCea mai potrivita analogie pentru vesnicie
In fiecare zi este benefic sa ascultam cel putin o melodie, sa citim cel putin o poezie, sa privim c...

Teo-ideologia
Teo-ideologia sau despre pericolul imposibilitatii de a mai crede Nu intotdeauna poti sa-ti dai seam...

Dostoievski: Nu e nimic mai frumos decat Hristos!
Pe 11 noiembrie 1821 se nastea Feodor Mihailovici Dostoievski, scriitor rus de talie mondiala. Vedea...

Ocarina nu ocaraste
Vitezda. Timp frumos pentru mantuire. 105424 de spectatori. Ingerul care tulbura apa intarzie de dat...

,,Vorbirea si glumele in biserica se aseamana cu ras la mormant" - Protosinghelul Vichentie Malau
Vorbirea, glumele si rasul in biserica sunt pacate contra Sfantului Duh, adica contra puterii dumnez...


Omul vrea sa scape de toata mizeria care il spurca
De Black Friday, Laurentiu Dumitru titreaza: Mare evlavie la discount-uri, mall-urile isi serbeaza a...

Diavolul sa nu ne surprinda
Din cauza mizeriei neinlaturate, mirosim greu a iad. Prea multa pseudoistorie. Prea mult pseudotipic...

Dinastia sfintilor mosteneste vesnicia
Auzind de sfinti, dracii tremura. Auzind de lumina, intunericul se risipeste. Auzind de inviere, moa...

Falsul imperativ al lui TREBUIE
Conditionarile de tot felul sunt capcana moderna care despiritualizeaza creatia si pe om, din ce in ...

,,Mare osanda vom lua, de nu vom face milostenie!" - Protosinghelul Vichentie Malau
Cand venea vreun sarac la el si nu avea ce sa-i dea, se ducea la maici si le zicea cu glas rugator: ...