Schimbare la conducerea Aeroportului: consultant pasionat de chitara-bas propus pentru functia de presedinte | Politia locala va ridica si masinile parcate pe locurile rezervate persoanelor cu handicap | Duathlon Challenge, aproape 250 de participanti in ciuda ploii (P) | Concurs national de tir cu arcul in Muzeul din Dumbrava | ULBS investeste intr-un nou camin studentesc de 200 de locuri | Cazan: Salut decizia presedintelui Iohannis de a amana vizita in Ucraina | Concluziile anchetei interne de la Pediatrie, dupa imaginile pe internet in care un copil cerea mancare | Zeci de saci de gunoaie, adunati de voluntari din muntii Sibiului. Si un butoi de 200 de litri | PNL si USR au depus motiune impotriva ministrului Transporturilor | In premiera la Timisoara, un targ de cariera utilizeaza tehnologia VR | Pedestrasi, pioni, pietoni, pionieri | Situatie critica la SMURD Nadlac | Fanfara Zece Prajini si Ovidiu Lipan Tandarica la Festivalul Fanfarelor de la Timisoara | Succes pentru Alexandra Marcu. Alpinista din Deva a cucerit varful Chimborazo din Anzi | Cetatea Sarmizegetusa Regia va fi inchisa luna viitoare | Avocat din Baroul Timis ridicat de procurorii DNA Timisoara | Copil castiga, fetele pierd, la turneele din China | IASI: Festivalul cu Umbrele - program complet | Botosani: Blocul afectat de explozia din 15 septembrie nu mai poate fi locuit, sustine expertul tehnic | Tenis: Simona Halep, depasita din chiar primul meci la Wuhan |
Ziare Romanesti de la A la Z

,,Rolul familiei este crucial in educatie"

Maria Magdalena Chipon este trainer acreditat, organizator evenimente de dezvoltare psihosociala pentru copii, adolescenti, tineri si unul dintre formatorii care activeaza sub sigla ,,Scoala Familiei". Ca urmare a experientei deprinse in calitate de coordonator al modulelor destinate parintilor, doamna Chipon ne-a detaliat cateva aspecte referitoare la educatia diferentiata pe genuri: masculin si feminin. Care sunt particularitatile de care parintii trebuie sa tina cont in cresterea fetelor, respectiv a baietilor?
Asa cum nu exista solutii ge­neral valabile, la fel este si in cazul copiilor: baieti si fete. Practic, nu avem doi baieti la fel de aceeasi varsta (cu aceeasi personalitate si aceleasi nevoi sau cu acelasi raspuns intr-o situatie data), chiar daca ar fi nascuti in acelasi an si in aceeasi zi. Fiecare persoana este rezultatul experientelor, al trairilor si al modului in care proceseaza experientele de viata. Ca sa vorbim de particularitati, ar trebui sa vedem mai intai care este numitorul comun in dezvoltarea celor mici. Caracteristicile comune educatiei fetelor si a baietilor ar trebui sa fie: dragostea parinteasca, o atentie a ambilor parinti indreptata spre copil, libertate (intre anumite limite), o atmosfera sustinatoare si blanda in casa, implicarea celor mici in treburile cotidiene adaptate varstei lor si povatuirea pe baza evidentierii consecintelor actiunilor savarsite. Ar trebui sa fim constienti de faptul ca fiecare copil are atat parti bune sau foarte bune, cat si parti mai putin bune, iar noi, parintii si educatorii, ar trebui sa avem atentia focalizata doar pe cele bune, astfel incat sa ii ajutam cat mai mult in dezvoltarea lor. Baietii au nevoie de mai mult spatiu de manifestare si/sau de mai multe activitati fizice, deoarece au mai multa energie, generata in corpul lor de testosteron, care are fluctuatii foarte mari pe parcursul cresterii. Sa avem in vedere ca din joaca se pot rani usor, deci este important sa invete autocontrolul. In mod firesc, avem tendinta de a ne purta mai agresiv cu baietii, dar ei tocmai de blandete si temperare au nevoie. Fetele comunica mai mult, sunt empatice, dar pot rani repede cu vorba, asa ca trebuie ,,dezamorsate" cu grija.
Care este rolul familiei in dezvoltarea armonioasa a celor mici?
Rolul familiei este crucial in educatie. Se spune ca ,,nu exista arta mai frumoasa decat arta educatiei", iar acest concept transpare cand privim cu atentie copiii abandonati si institutionalizati. Realizam care este importanta climatului familial tocmai cand acesta lipseste, din diferite motive, si putem lesne observa care este traseul parcurs de copiii abandonati, cu toate eforturile uriase depuse de stat. Statisticile indica o rata foarte scazuta de reusita in viata a copiilor din orfelinate. O dovedesc exemplele reale, deloc pozitive, intens mediatizate. Iata cat de important este rolul si influenta familiei in formarea viitorului adult! Un grup de cercetatori britanici, de la Universitatea din Southampton si de la ,,King's College" din Londra, si cativa cercetatori germani au realizat pe o perioada lunga un studiu despre copiii din Romania adoptati de familii din Marea Britanie, in anii 1990, si s-a constatat ca doar unul din cinci copii adoptati, care au fost tratati neglijent inainte de adoptie, a reusit sa scape neafectat de trauma trecutului, cu tot efortul profesionist specializat depus ulterior. De asemenea, atmosfera in care se formeaza copilul va fi dusa mai departe in familia pe care, la randul sau, o va avea. Dragostea, intelegerea, sustinerea, provocarile, libertatea, dar si limitele sau regulile stabilite in cadrul familiei au menirea sa ofere un mediu propice pentru formarea tanarului. Dragostea din familie si sustinerea creeaza climatul propice pentru asimilarea informatiilor. Si provocarile sunt bine-venite, daca sunt pe masura celui mic, fiindca au un rol benefic in cresterea sa, la fel cum un vant domol nu va dezradacina copacelul, ci doar il va ajuta sa-si infiga si mai adanc radacinile in pamant. Daca greutatile sunt peste puterile sale, este posibil sa il destabilizeze iremediabil, iar parintii vor fi nevoiti sa preia aceste poveri. Tot in copilaria mica, in mediul sigur din familie, se invata ca ,,e bine sa gresim", iar ,,greselile sunt de mai multe feluri: mici, medii, mari", sau ca ,,ceea ce facem sau nu facem are consecinte" etc.
Ce trebuie sa faca o mama pentru fiul/fiica ei, respectiv un tata pentru fiul/fiica lui?
Specialistii au observat ca baietii au nevoie de ,,invitatie" la comunicare, mai ales din partea mamelor, deoarece acestia au un vocabular mai sarac si mai putin expresiv, comparativ cu fetele, si din partea tatilor trebuie sa vina temperarea si controlul, sau mai exact invatarea autocontrolului, mai ales cand avem de-a face cu un comportament agresiv. Tatii sunt ,,supereroii" baietilor si au rolul de a-i provoca sau de a ,,ridica stacheta", pentru a deveni din ce in ce mai buni. Prin manifestarea aprecierii sincere, tatal ii da fiicei incre­dere in ea, iar baiatul invata de la tata respectul si protectia pe care le va arata mamei. Fetele au nevoie din partea mamelor de ajutor ca sa deprinda un limbaj frumos, si nu unul pe care sa-l intrebuinteze ca pe o arma. In general, este de dorit ca parintii sa fie atenti la vorbele si comportamentul lor. Cei mici sunt inzestrati cu o capacitate extraordinara de invatare prin imitare, care este activata imediat dupa nastere, asa cum arata psihologul Konrad Lorenz.
Care sunt indatoririle unui parinte singur privitor la educatia copilu­lui/co­piilor? Un parinte care trebuie sa isi creasca de unul singur copilul/copiii este ca o barca cu o singura vasla. Poate sa inainteze, dar este dificil si solicitant pentru vaslas. Acesti parinti au mare nevoie de ajutor din partea apropiatilor sau a familiei extinse (bunici, matusi, unchi, vecini, prieteni). Tocmai acest aspect il avem in vedere in cadrul intalnirilor noastre - de a crea anumite legaturi intre parinti, intre adolescenti, intre participanti in general, legaturi care se pot mentine si dupa incheierea celor cateva ore de training.
Ce noutati pregatiti pentru aceasta toamna?
Deoarece am vorbit mai sus de limbajul folosit ca arma, situatie pe care am intalnit-o destul de des, pregatim pentru sesiunea de ateliere din toamna aceasta un modul pentru adolescenti si copii referitor la gestionarea si chiar prevenirea bullying-ului (n.r. a hartuirii) in scoli. Pentru un rezultat mai rapid si in functie de solicitari, ne dorim sa realizam atelierul si pentru parinti sau educatori. SursaCea mai potrivita analogie pentru vesnicie
In fiecare zi este benefic sa ascultam cel putin o melodie, sa citim cel putin o poezie, sa privim c...

Teo-ideologia
Teo-ideologia sau despre pericolul imposibilitatii de a mai crede Nu intotdeauna poti sa-ti dai seam...

Dostoievski: Nu e nimic mai frumos decat Hristos!
Pe 11 noiembrie 1821 se nastea Feodor Mihailovici Dostoievski, scriitor rus de talie mondiala. Vedea...

Ocarina nu ocaraste
Vitezda. Timp frumos pentru mantuire. 105424 de spectatori. Ingerul care tulbura apa intarzie de dat...

,,Vorbirea si glumele in biserica se aseamana cu ras la mormant" - Protosinghelul Vichentie Malau
Vorbirea, glumele si rasul in biserica sunt pacate contra Sfantului Duh, adica contra puterii dumnez...


Omul vrea sa scape de toata mizeria care il spurca
De Black Friday, Laurentiu Dumitru titreaza: Mare evlavie la discount-uri, mall-urile isi serbeaza a...

Diavolul sa nu ne surprinda
Din cauza mizeriei neinlaturate, mirosim greu a iad. Prea multa pseudoistorie. Prea mult pseudotipic...

Dinastia sfintilor mosteneste vesnicia
Auzind de sfinti, dracii tremura. Auzind de lumina, intunericul se risipeste. Auzind de inviere, moa...

Falsul imperativ al lui TREBUIE
Conditionarile de tot felul sunt capcana moderna care despiritualizeaza creatia si pe om, din ce in ...

,,Mare osanda vom lua, de nu vom face milostenie!" - Protosinghelul Vichentie Malau
Cand venea vreun sarac la el si nu avea ce sa-i dea, se ducea la maici si le zicea cu glas rugator: ...