Incendiu puternic intr-un bloc din Bucuresti. Locatarii, evacuati | Razboiul pe Spitalul CF Constanta continua. Stroe, atac la sindicatele portuare | Protest spontan la Mavromati, angajatii nu vor discriminare: Noi facem analize, voi doar produceti crize - FOTOGALERIE | Astazi s-a dat examen pentru incadrare din sursa externa, la IPJ Giurgiu! Cati candidati s-au inscris | Icoana Maicii Domnului care plange cu lacrimi de mir, adusa spre inchinare la noua Catedrala Episcopala din Giurgiu! | ULTIMA ORA! Informatii de la Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Giurgiu! | Bihorel: Zece efecte ale sistarii curselor Ryanair | Ponta acuza: Dragnea a fost informat de SRI ca urma sa i se faca un flagrant | Primarul Cseke Attila | Dragnea declanseaza ofensiva impotriva lui Maior. Ce spune Teodor Melescanu dupa dezvaluirile liderului PSD | UPDATE: Incendiul din ansamblul rezidential Monaco Towers a fost stins / FOTO&VIDEO | Incendiu PUTERNIC la un ansamblu rezidential de locuinte din Capitala. Pompierii intervin in forta / FOTO&VIDEO | Incendiu PUTERNIC la un ansamblu rezidential de locuinte din Capitala. Pompierii intervin in forta | ONU, reactie FERMA in cazul fostului spion rus otravit in Marea Britanie: 'Rusia este responsabila' | Secretul urias ascuns de Israela. Liviu acum a aflat adevarul | Dan Voiculescu tuna si fulgera dupa dezvaluirile lui Victor Ponta: 'Minte sau nu il mai ajuta memoria' | Canada cere explicatii Romaniei si ar putea reintroduce vizele | Un ministru iese la rampa si sustine dezvaluirile lui Dragnea: 'Toata aceasta constructie paralela exista, ea se manifesta si nu se manifesta de putini ani' | Scandalul pe Legea Defaimarii ESCALADEAZA! Un deputat PMP vine cu acuzatii SOC: 'Cei care defaimeaza sunt cei de la UDMR...' | IRITARE in PSD! Primar: ,,Cu Visan si Ignat in partid, mai bine merg la UDMR!" |
Ziare Romanesti de la A la Z

,,Luati icoana Brancovenilor si veti vedea cat de mici sunt incercarile si necazurile noastre!"

Ieri, 16 august 2017, cand Biserica Ortodoxa Romana i-a praznuit cu mare cinste pe Sfintii Martiri Brancoveni, Manastirea Zosin din judetul Botosani a imbracat haine de sarbatoare. Sute de credinciosi botosaneni, dar si pelerini sositi din alte judete ale Moldovei au asistat la sfintirea Altarului de vara aflat in curtea manastirii. In sunet de clopot si bucium, IPS Teofan si soborul de ierarhi ai Bisericii noastre au fost intampinati de sute de credinciosi, alaturi de membri ai autoritatilor locale si centrale, la primele ore ale diminetii.
Dupa oficierea slujbei de tarnosire a Altarului de vara, sub protia Inaltpreasfintitului Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Sfanta Liturghie a fost savarsita pe un podium special amenajat de un impresionant sobor de arhierei, preoti si diaconi, din care au facut parte Inaltpreasfintitul Parinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Roman al Europei Occidentale si Meridionale, Preasfintitul Parinte Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului, Preasfintitul Parinte Episcop Macarie al Europei de Nord, Preasfintitul Parinte Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar Patriarhal, si Preasfintitul Parinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor.
,,Sfantul Constantin Brancoveanu este un Avraam al neamului nostru"
In cuvantul adresat credinciosilor prezenti la acest moment, IPS Parinte Teofan a apreciat lucrarile realizate, felicitand atat ostenitorii care au sprijinit lucrarile efectuate la Zosin, cat si intreaga obste monahala, alaturi de staretul acesteia, parintele arhim. Teodosie Plesca, pentru eforturile depuse in ultimii ani la zidirea singurului sfant locas din judetul Botosani cu hramul Sfintilor Martiri Brancoveni. In continuare, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a vorbit despre martiriul Sfintilor Brancoveni, indemnandu-i pe toti cei prezenti sa le urmeze pilda de jertfa pentru tara si pentru credinta crestina, rugandu-se si avand nadejde in ajutorul lor: ,,Cand va este greu, scoateti, va rog, icoana Sfintilor Brancoveni. Daca o veti priviti cu atentie si daca veti gandi putin prin ce a trecut Sfantul cand si-a vazut pe cei patru copii decapitati, in fata lui, de ziua sotiei sale, pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, dupa patru-cinci luni de teminta grea si de chinuri, ne vom da seama ca tot ceea ce vine asupra noastra e nimic fata de cele pe care el le-a patimit. Si putea pe toate sa nu le patimeasca, daca abandona credinta ortodoxa. Si bogatie, si scaun, si copii, si nevasta, la toate acestea a renuntat, ca sa nu se lepede de dreapta credinta. Astfel, cand va este greu, luati, va rog, icoana Brancovenilor, meditati putin la viata lor si veti vedea cat de mici sunt incercarile si necazurile noastre!".
La finalul slujbei religioase, si Inaltpreasfintitul Parinte Iosif a subliniat importanta acestei marturisiri de credinta de la sfarsitul secolului al XVII-lea, aratand ca Sfantul Voievod Constantin Brancoveanu a asistat la moartea copiilor sai pentru Domnul, ca odinioara Avraam, la jertfa fiului sau, Isaac: ,,Nu s-a smintit, nu s-a lepadat Sfantul Constantin, vazand cu proprii lui ochi moartea pruncilor sai, spunandu-le: . Iata pe cine are ca parinte Sfantul Constantin, ca si toti cei care cred in cuvantul lui: pe marele nostru parinte Avraam. El este un Avraam al neamului nostru".
Sute de credinciosi s-au inchinat la moastele Sfantului Constantin Brancoveanu
Dupa cum a marturisit arhim. Teodosie Plesca, staretul Manastirii Zosin, in cuvantul sau de multumire, Altarul de vara care s-a sfintit ieri a fost construit intre anii 2012-2015. ,,Intrucat 2014 a fost declarat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane ca An omagial al Sfintilor Brancoveni, la implinirea a 300 de ani de la martiriul lor, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Teofan, am solicitat Preafericitului Parinte Patriarh Daniel o particica din moastele Sfantului Voievod Constantin Brancoveanu, iar Preafericirea Sa ne-a promis ca ne va da, punandu-ne conditia de a inchina unul dintre noile altare ce s-au construit in noua incinta acestui dreptcredincios voievod martir, si acest fapt l-a implinit atunci cand a participat la slujba de sfintire a bisericii mari, iar prin urmare, de aici a luat fiinta taina inchinarii acestui Sfant Altar Sfintilor Martiri Brancoveni", a spus staretul Manastirii Zosin.
Credinciosii prezenti la acest binecuvantat moment au trecut prin Sfantul Altar, potrivit randuielii, aducand prinos de cinstire Sfantului Voievod Martir prin inchinarea la icoana si o particica din sfintele sale moaste, daruite Manastirii Zosin de catre Parintele Patriarh Daniel cu prilejul sfintirii noii biserici. SursaRescript 2
#2 Sabin miluieste toata viata un sarac. Exact acest nevoias primeste bani si il tradeaza. Sabin moa...

Proclamarea solemna a canonizarii Sfantului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, si a Sfantului Gheorghe Pelerinul
Duminica, 25 martie a.c., de sarbatoarea Bunei Vestiri, va avea loc la Iasi Proclamarea solemna a ca...

Lansarea proiectului ,,Uniti pentru o Romanie vie!"
Scoala Gimnaziala ,,Mihail Sadoveanu" din Bacau a gazduit miercuri, 14 martie 2018, lansarea proiect...

Rescript
#1 Azi am renuntat la FB. Ma simt eliberat. Dincolo de lumea tastelor, ma simt pacatos. Obligat. Con...

Maiorul Iancu Catuneanu
Maiorul Iancu Catuneanu, care s-a duelat cu Alexandru Sturdza, in anul 1908, era ploiestean   I...


Cinstirea Crucii in viata noastra - Parintele Teofil Paraian
Crucea Mantuitorului nostru Iisus Hristos este Fata lui Dumnezeu indreptata catre oameni, in inteles...

Parintele Arsenie si drogurile digitale
Mai bine nu existau. Drogurile digitale mai bine nu ar patrunde si la noi. Desi, ieri la Racovita er...

Sfanta Liturghie, ,,cea mai de seama slujba obsteasca a Bisericii"
Credinciosii din Botosani au participat in numar mare la conferinta cu tema ,,Sfanta Liturghie". Ace...

Dumnezeu Vindecatorul
Czeslaw Milosz, laureat al premiului Nobel pentru literatura in anul 1980, scrie intr-o poezia inspi...

Parintele Paulin Lecca, un carturar si un mare duhovnic
Marele duhovnic a fost dar nepretuit al lui Dumnezeu pentru spatiul cultural si spiritual romanesc. ...