"Am ramas cu un gust amar, facem prea multe greseli!" Reactia lui Dan Petrescu dupa ce s-a distantat din nou la 4 puncte de Steaua | Mircea Donca la ceas aniversar | HOROSCOP | Presedintele Ucrainei a promulgat controversata Lege a Educatiei | Israelul continua colonizarea teritoriilor palestiniene, observa trimisul ONU | Astra - CFR Cluj: 2-3 in Liga 1 | Aniversatii zilei de 26 septembrie | De prin lume adunate | S-a inventat aerul conditionat la purtator | Cardul GRATUIT care te ajuta in strainatate. Vezi cum poate fi obtinut! | Fotbal, Liga a II-a, rezultate si clasament | Pro si contra batoanelor de slabit | Vorba de duh | Afinele iti tin vederea agera | Politruci, fiti gata, CEO e al vostru! | Debut echilibrat in noua editie a Campionatului Judetean de Minifotbal | Stiati ca... | De ce NU VREA copii sotia unui AFACERIST din Targu Jiu! | Ce este de facut cand partenerul intampina probleme cu erectia? | Bancul zilei | O cantareata din Targu Jiu si-a PREVESTIT accidentul TERIBIL! Era sa MOARA! |
Ziare Romanesti de la A la Z

,,Luati icoana Brancovenilor si veti vedea cat de mici sunt incercarile si necazurile noastre!"

Ieri, 16 august 2017, cand Biserica Ortodoxa Romana i-a praznuit cu mare cinste pe Sfintii Martiri Brancoveni, Manastirea Zosin din judetul Botosani a imbracat haine de sarbatoare. Sute de credinciosi botosaneni, dar si pelerini sositi din alte judete ale Moldovei au asistat la sfintirea Altarului de vara aflat in curtea manastirii. In sunet de clopot si bucium, IPS Teofan si soborul de ierarhi ai Bisericii noastre au fost intampinati de sute de credinciosi, alaturi de membri ai autoritatilor locale si centrale, la primele ore ale diminetii.
Dupa oficierea slujbei de tarnosire a Altarului de vara, sub protia Inaltpreasfintitului Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Sfanta Liturghie a fost savarsita pe un podium special amenajat de un impresionant sobor de arhierei, preoti si diaconi, din care au facut parte Inaltpreasfintitul Parinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Roman al Europei Occidentale si Meridionale, Preasfintitul Parinte Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului, Preasfintitul Parinte Episcop Macarie al Europei de Nord, Preasfintitul Parinte Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar Patriarhal, si Preasfintitul Parinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor.
,,Sfantul Constantin Brancoveanu este un Avraam al neamului nostru"
In cuvantul adresat credinciosilor prezenti la acest moment, IPS Parinte Teofan a apreciat lucrarile realizate, felicitand atat ostenitorii care au sprijinit lucrarile efectuate la Zosin, cat si intreaga obste monahala, alaturi de staretul acesteia, parintele arhim. Teodosie Plesca, pentru eforturile depuse in ultimii ani la zidirea singurului sfant locas din judetul Botosani cu hramul Sfintilor Martiri Brancoveni. In continuare, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a vorbit despre martiriul Sfintilor Brancoveni, indemnandu-i pe toti cei prezenti sa le urmeze pilda de jertfa pentru tara si pentru credinta crestina, rugandu-se si avand nadejde in ajutorul lor: ,,Cand va este greu, scoateti, va rog, icoana Sfintilor Brancoveni. Daca o veti priviti cu atentie si daca veti gandi putin prin ce a trecut Sfantul cand si-a vazut pe cei patru copii decapitati, in fata lui, de ziua sotiei sale, pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, dupa patru-cinci luni de teminta grea si de chinuri, ne vom da seama ca tot ceea ce vine asupra noastra e nimic fata de cele pe care el le-a patimit. Si putea pe toate sa nu le patimeasca, daca abandona credinta ortodoxa. Si bogatie, si scaun, si copii, si nevasta, la toate acestea a renuntat, ca sa nu se lepede de dreapta credinta. Astfel, cand va este greu, luati, va rog, icoana Brancovenilor, meditati putin la viata lor si veti vedea cat de mici sunt incercarile si necazurile noastre!".
La finalul slujbei religioase, si Inaltpreasfintitul Parinte Iosif a subliniat importanta acestei marturisiri de credinta de la sfarsitul secolului al XVII-lea, aratand ca Sfantul Voievod Constantin Brancoveanu a asistat la moartea copiilor sai pentru Domnul, ca odinioara Avraam, la jertfa fiului sau, Isaac: ,,Nu s-a smintit, nu s-a lepadat Sfantul Constantin, vazand cu proprii lui ochi moartea pruncilor sai, spunandu-le: . Iata pe cine are ca parinte Sfantul Constantin, ca si toti cei care cred in cuvantul lui: pe marele nostru parinte Avraam. El este un Avraam al neamului nostru".
Sute de credinciosi s-au inchinat la moastele Sfantului Constantin Brancoveanu
Dupa cum a marturisit arhim. Teodosie Plesca, staretul Manastirii Zosin, in cuvantul sau de multumire, Altarul de vara care s-a sfintit ieri a fost construit intre anii 2012-2015. ,,Intrucat 2014 a fost declarat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane ca An omagial al Sfintilor Brancoveni, la implinirea a 300 de ani de la martiriul lor, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Teofan, am solicitat Preafericitului Parinte Patriarh Daniel o particica din moastele Sfantului Voievod Constantin Brancoveanu, iar Preafericirea Sa ne-a promis ca ne va da, punandu-ne conditia de a inchina unul dintre noile altare ce s-au construit in noua incinta acestui dreptcredincios voievod martir, si acest fapt l-a implinit atunci cand a participat la slujba de sfintire a bisericii mari, iar prin urmare, de aici a luat fiinta taina inchinarii acestui Sfant Altar Sfintilor Martiri Brancoveni", a spus staretul Manastirii Zosin.
Credinciosii prezenti la acest binecuvantat moment au trecut prin Sfantul Altar, potrivit randuielii, aducand prinos de cinstire Sfantului Voievod Martir prin inchinarea la icoana si o particica din sfintele sale moaste, daruite Manastirii Zosin de catre Parintele Patriarh Daniel cu prilejul sfintirii noii biserici. SursaCea mai potrivita analogie pentru vesnicie
In fiecare zi este benefic sa ascultam cel putin o melodie, sa citim cel putin o poezie, sa privim c...

Teo-ideologia
Teo-ideologia sau despre pericolul imposibilitatii de a mai crede Nu intotdeauna poti sa-ti dai seam...

Dostoievski: Nu e nimic mai frumos decat Hristos!
Pe 11 noiembrie 1821 se nastea Feodor Mihailovici Dostoievski, scriitor rus de talie mondiala. Vedea...

Ocarina nu ocaraste
Vitezda. Timp frumos pentru mantuire. 105424 de spectatori. Ingerul care tulbura apa intarzie de dat...

,,Vorbirea si glumele in biserica se aseamana cu ras la mormant" - Protosinghelul Vichentie Malau
Vorbirea, glumele si rasul in biserica sunt pacate contra Sfantului Duh, adica contra puterii dumnez...


Omul vrea sa scape de toata mizeria care il spurca
De Black Friday, Laurentiu Dumitru titreaza: Mare evlavie la discount-uri, mall-urile isi serbeaza a...

Diavolul sa nu ne surprinda
Din cauza mizeriei neinlaturate, mirosim greu a iad. Prea multa pseudoistorie. Prea mult pseudotipic...

Dinastia sfintilor mosteneste vesnicia
Auzind de sfinti, dracii tremura. Auzind de lumina, intunericul se risipeste. Auzind de inviere, moa...

Falsul imperativ al lui TREBUIE
Conditionarile de tot felul sunt capcana moderna care despiritualizeaza creatia si pe om, din ce in ...

,,Mare osanda vom lua, de nu vom face milostenie!" - Protosinghelul Vichentie Malau
Cand venea vreun sarac la el si nu avea ce sa-i dea, se ducea la maici si le zicea cu glas rugator: ...