UPDATE De luni incep ninsorile si viscolul. Coduri portocalii si galbene pentru mare parte din tara | LIVETEXT Iarna vine la sfarsit de februarie: Avertizari de ger si viscol, scoli inchise si circulatie in conditii de iarna | Inca un deces din cauza gripei - o femeie din Bihor. Numarul deceselor provocate de virusul gripal a ajuns la 54 | Xi Jinping, pe cale sa devina presedinte pe termen nelimitat al Chinei | Darijo Srna (Sahtior Donetk) a fost suspendat pana la 22 august, pentru dopaj | FOTO Inca o Olimpiada de uitat pentru Romania: Rezultatele delegatiei tricolore la PyeongChang - Raluca Stramaturaru, cea mai buna performanta (Locul 7 la sanie) | BAC 2018 Inspectorul scolar general din Bucuresti: Probele pentru evaluarea competentelor in cadrul bacalaureatului - sustinute cel mai probabil miercuri | Daimler intra pe mana chinezilor, care vor si mai multe automobile electrice | LIVE TEXT VIDEO Peste 2.000 de manifestanti in Piata Victoriei, la protestul impotriva ministrul Justitiei si pentru sustinerea DNA: Tudorel, demsia! / Proteste si in alte orase din tara | Lider kurd arestat in Praga la cererea Turciei | Ierusalim: Biserica Sfantului Mormant inchisa pentru protest fiscal | Sursa inspirationala pentru antreprenori: Filme si seriale care te invata despre afaceri si leadership | FOTO: Un bistritean a fost arestat in Suceava pentru contrabanda! | Soferii bistriteni, in fruntea celor mai poluanti din tara | Tomac: PMP ii cere premierului asumarea urgenta de actiuni concrete privind situatia romanilor din Ucraina | Ministrul Afacerilor Interne se va afla luni in plenul Camerei Deputatilor | Buzau: Experiment la Teatrul ''George Ciprian'' - Avatar digital destinat familiilor care locuiesc in tari diferite | INSP: 54 de persoane au murit din cauza gripei | Alis Grasu: Numarul solicitarilor la Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov - constant crescut | ISJ Arges: Permanenta in toate scolile; in prezent nu sunt elemente care sa conduca la suspendarea cursurilor |
Ziare Romanesti de la A la Z

A inceput la Sibiu saptamana de rugaciune pentru unitatea crestinilor

Saptamana de rugaciune pentru unitatea crestinilor a inceput la Sibiu joi, 18 ianuarie, cu o slujba de seara oficiata, la Catedrala mitropolitana din oras, de catre un sobor de preoti. La slujba Vecerniei au asistat reprezentantii confesiunilor din cetatea transilvaneana. Programul Saptamanii de rugaciune pentru unitatea crestinilor va continua la Sibiu pana joi, 25 ianuarie.
In soborul slujitor s-au aflat prodecanul Facul­tatii de Teologie Ortodoxa ,,Sfantul Andrei Sa­guna" din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, pr. conf. univ. dr. Constantin Necula si preotul Gheorghe Streza, slujitor al locasului de cult. Comunitatile crestine din Sibiu au fost reprezentate in prima seara de rugaciune pentru unitate de episcopul Bisericii Evanghelice C.A., Reinhart Guib, de preotul catolic Onoriu-Oscar Raicea si de protopopul greco-catolic Nicolae Popa.
La finalul Vecerniei, parintele Aurel Pavel a vorbit despre importanta acestei saptamani de rugaciune pentru unitatea cres­tinilor, o traditie prin care re­prezentantii diferitelor confesiuni vin impreuna pentru a cere ajutorul lui Dumnezeu.
,,In toata crestinatatea, incepand cu aceasta seara se des­fasoara aceasta indatinata saptamana de rugaciune pentru unitatea crestinilor. In cadrul slujbelor ortodoxe, ne rugam pentru unitatea Bisericii lui Hristos. Este o cerinta a Mantuitorului Iisus Hristos, , iar aceasta unitate este un deziderat al Bisericii indiferent de orientarea confesionala. Dumnezeu sa ne povatuiasca pasii, dar si gandul nostru, tocmai spre unirea unii cu altii, intr-o comuniune desa­varsita cu Hristos", a spus parintele Aurel Pavel.
,,Martori ai tariei lui Dumnezeu"
Cuvantul de meditatie a fost citit de episcopul evanghelic Reinhart Guib si a pornit de la tema din acest an, aleasa de Bisericile din Arhipelagul Caraibelor. Tema este constituita dintr-un verset luat din cantarea de lauda a poporului Israel: ,,Dreapta Ta, Doamne, si-a aratat taria" (Iesire 15, 6).
,,Pe 1 decembrie 1918 si pe 22 decembrie 1989, Dumnezeu S-a indurat si de noi, astfel incat anul acesta sarbatorim 100 de ani de la unirea tarii cu Transilvania, respectiv 29 de libertate dupa regimul comunist. Totodata, pe 13 ianuarie 2018, deci cu cateva zile in urma, s-au implinit 450 de ani de la prima proclamare in Europa a tolerantei si libertatii de constiinta si cre­dinta, si aceasta s-a intamplat la Turda. Am sarbatorit toate Bisericile istorice acest moment. Toate acestea, dragi frati si surori, n-au venit de la sine. Oameni cu mare iubire pentru adevar si dreptate, to­leranta si libertate, pentru aproape, comunitate si neam, s-au dedicat cu trup si suflet, cu credinta si speranta si chiar cu pretul vietii lor pentru un viitor liber, demn si bun pentru toti, nu doar pentru unii. Toti acestia sunt martori ai tariei lui Dumnezeu, si astfel 2018 este un an in care suntem invitati sa dam glas impreuna bucuriei si recunostintei pentru eliberarea de razboi, de dictatura si subjugare. Dar, frati si surori, nici in secolul XXI popoarele lumii nu sunt ocolite, dupa cum vedem, de razboaie, de terorism, de actiuni solitare periculoase, tendinte de subjugare care provoaca milioane de refugiati, revolte si proteste, nemultumiri profunde. (...) Astfel, 2018 este si un an in care suntem chemati, in calitatea noastra de crestini si de Biserici crestine, sa inaltam rugaciunea noastra comuna pentru ca dreapta lui Dumnezeu sa-si faca vestita taria din nou in cer si pe pamant, in lume si in tara noastra. Astfel, sa ne rugam Bunului Dumnezeu, si noi, sa ne apropiem ca Biserici si in calitate de crestini unii de altii, pentru ca facem toti parte dintr-o familie, familia lui Dumnezeu", a subliniat episcopul Reinhart Guib.
Programul Saptamanii de rugaciune pentru unitatea cres­tinilor va continua la Sibiu sambata, 20 ianuarie, cu o seara de rugaciune organizata la Biserica Ursuline (greco-catolica), iar luni 22 ianuarie va avea loc o seara de rugaciune la Biserica evanghelica ,,Johanniskirche". Biserica romano-catolica din Piata Mare va gazdui seara de rugaciune miercuri, 24 ianuarie, iar joi, 25 ianuarie, va fi organizata seara de rugaciune la Biserica Reformata Calvinista.
Saptamana de rugaciune pentru unitatea crestinilor a fost instituita in 1908, cand s-a hotarat ca in a treia saptamana a lunii ianuarie sa fie organizate seri de rugaciune comuna pentru cre­dinciosii diferitelor confesiuni. In fiecare an se alege o tema de meditatie, iar reprezentantii confesiunilor crestine rostesc in biserici cuvinte de invatatura. SursaJO Nicula
Adevaratele Jocuri Olimpice sunt acelea care au ca miza laurii vesniciei, nu un rotund de plev aurit...

Nicula forever
Nimic nu este mai incantator decat o zi de primavara la Manastirea Nicula. Aici l-am cunoscut pe par...

Mai simplu decat iarba
Pe 14 februarie 1932 se nastea poetul Grigore Vieru, cel care debuta, student fiind, cu Alarma, plac...

Flash-mob? Mai degraba nu...
Fara Hristos, apostolii nu au prins nimic in noaptea aceea (Ioan 21, 1-14). Hristos ii astepta la ta...

Sfantul Tarasie
Sfantul Tarasie s-a nascut la Constantinopol in jurul anului 730 si a fost un aparator al sfintelor ...


1
1The post 1 appeared first on Lumea Credintei....

Traian nu uita ca locuieste in cer
In 1966, intr-o zi de 4 noiembrie, se muta spre cele vesnice Traian Chelariu, scriitor de mare talen...

Intaia si a doua aflare a capului Sfantului Proroc Ioan Botezatorul
Intaia si a doua aflare a capului Sfantului Proroc Ioan Botezatorul este sarbatorita pe 24 februarie...

Iisuse, vino cu noi in autocar, mergem la Prislop!
Spre Imparatie, pe Carare. Membri in Miscarea de Reinviere Duhovniceasca. Acopera-ne, inger in trup,...

Viata ca o clipa
Se implinesc 115 ani de la nasterea scriitorului ceh Jaroslav SEIFERT. S-a nascut intr-o suburbie a ...