Compania de Apa Oradea, programul saptamanal de citire a contoarelor | Liberalii din Neamt fac protest! Si citesc motiunea in fata Prefecturii dupa terminarea programului institutiei! Jandarmul de serviciu va fi numai ochi si urechi... | Zburatorul e marca inregistrata la OSIM! Cineva sterge urmele: fotografia cu documentul a zburat in week-end din pagina facebook TT! | SURSE: Gabriel Oprea ii declara RAZBOI lui Dragnea si vrea ALIANTA cu Ponta! EXCLUSIV | ANM, noi informatii despre vremea de Craciun si Anul Nou | Impact mortal la Miraslau! | Prinsi in flagrant cand furau motorina la Moldovenesti | Operatiunile militare efectuate de SUA in Orientul Mijlociu au costat 5.600 de miliarde $ - studiu | SUA: O femeie aleasa pentru prima data primar al orasului New Orleans | Ziua universala a copiilor | Discutiile pentru formarea unui nou guvern in Germania au esuat, lucru ce ar putea duce la organizarea de alegeri anticipate | China investeste in constructia de toalete pentru a stimula turismul | Ziua industrializarii Africii | Judecarea dosarului Colectiv, asteptata sa inceapa luni la Tribunalul Bucuresti | Conservatorul Sebastian Pinera si socialistul Alejandro Guillier se vor infrunta in turul doi al alegerilor prezidentiale din Chile | Comisia de Aparare din Senat, convocata luni pentru a aviza achizitia sistemelor de rachete Patriot | Legile pentru infiintarea Fondului Suveran si a Bancii de Dezvoltare, in Parlament/ PSD cere dezbaterea proiectelor in procedura de urgenta | Columbia: 14 morti si 35 de raniti intr-un accident rutier | CARNAGIU: Un accident teribil s-a soldat cu zeci de morti si raniti (Columbia) | De luni, in IMM-urile cu mai putin de 21 de angajati trebuie demarate negocieri sociale colective |
Ziare Romanesti de la A la Z

Hramuri si pelerinaje in Muntenia si Dobrogea

Manastirile din intreaga tara care sunt inchinate Adormirii Maicii Domnului au fost timp de mai multe zile locuri de pelerinaje pentru mii de credinciosi. In Mitropolia Munteniei si Dobrogei, asemenea locuri de inchinare sunt atat la munte, cat si la campie si pe malurile Dunarii si Marii Negre.
De sarbatoarea Ador­mirii Maicii Domnului, credinciosi din vechea capitala a Tarii Romanesti au participat la hramul Catedralei istorice din municipiul Targoviste. Sfanta Liturghie a fost savarsita de IPS Parinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Targovistei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.
In ajunul sarbatorii Adormirii Maicii Domnului, credinciosi de la malul Marii Negre au participat la slujba de pomenire a eroilor oficiata la Crucea Marinarilor de pe faleza Constanta, dar si la slujbele de la biserica Manastirii ,,Adormirea Maicii Domnului", din apropierea localitatii 23 August, savarsite de IPS Parinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, inconjurat de soborul de preoti si diaconi. In ziua de 15 august, de Ziua Marinei Romane, chiriarhul Arhiepiscopiei Tomisului a oficiat slujba de Te Deum pe faleza de la Comandamentul Marinei Militare din Constanta, informeaza Biroul de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului. Timp de doua zile, cateva mii de pelerini din intreaga tara au participat la slujbele oficiate la Catedrala Arhiepiscopala din municipiul Curtea de Arges, inchinata Adormirii Maicii Domnului. Sfanta Liturghie de hram a fost oficiata de IPS Parinte Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului, in baldachinul din fata Catedralei Arhiepiscopale, ctitoria Sfantului Domnitor Neagoe Basarab. Cu prilejul hramului, racla cu moastele Sfintei Muce­nite Filofteia a fost asezata spre cinstire in pridvorul Paraclisului arhiepiscopal, informeaza Biroul de presa al Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului. Anul acesta s-au implinit 500 de ani de la tarnosirea Catedralei voievodale. Catedrala voievodala ,,Adormirea Maicii Domnului" din incinta Centrului eparhial de la Buzau este o alta biserica unde a fost sarbatorit marti, 15 august, hramul. ,,Cu prilejul hramului locasului de cult, numerosi credin­ciosi au participat la Sfanta Liturghie savarsita de IPS Parinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, din care au facut parte consilieri eparhiali si slujitorii vechii catedrale. Raspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar al eparhiei si de psaltii Catedralei voievodale. Dupa Sfanta Liturghie, IPS Parinte Arhiepiscop Ciprian a oficiat si slujba Parastasului pentru ctitorii sfantului locas, trecuti la cele vesnice. Catedrala dateaza din anul 1649 si este ctitoria lui Matei Basarab, voievod al Tarii Roma­nesti", a precizat Dragos Olteanu, consilier media eparhial.
Dupa traditie, in ajunul praznicului, icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului a fost adusa din nou la Manastirea Adam, dupa ce, pe parcursul postului, s-a aflat in procesiune in peste 100 de parohii din protopopiatele judetului Galati. La ceas de seara, IPS Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, insotit de multimea credinciosilor, a pornit in procesiune de la intrarea in curtea manastirii pana la biserica si la Altarul de vara al acestei manastiri. In continuare, chiriarhul Dunarii de Jos, inconjurat de un impresionant sobor de preoti si diaconi, a oficiat slujba Privegherii, urmata de cantarea Prohodului Maicii Domnului, la Altarul de vara al manastirii, unde a fost asezata spre inchinare si sfanta icoana. Credinciosi galateni, dar si pelerini din alte zone ale tarii au participat de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului la hramul Manastirii Vladimiresti din comuna Tudor Vladimirescu, judetul Galati. ,,In Altarul de vara al manastirii, IPS Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, a oficiat Sfanta Liturghie, in prezenta monahiilor manastirii, a pelerinilor si a nu­merosilor credinciosi din parohiile invecinate. Acestora li s-au adaugat si romani care lucreaza peste hotare, veniti acasa, alaturi de cei dragi. La final a fost savarsit Parastasul pentru ctitori", a precizat pr. Rares Bucur.
Credinciosi din municipiul Calarasi au participat marti, 15 august, la hramul Bisericii ,,Sfantul Ioan Botezatorul" din oras. Sfanta Liturghie a fost savarsita de PS Parinte Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor. La finalul sfintei slujbe, ierarhul impreuna cu preoti, diaconi si credinciosi, intre care reprezentanti ai autoritatilor locale, au mers in procesiune pana la Monumentul Eroilor Marinei Romane, de pe malul bratului Borcea, unde a fost oficiata slujba Parastasului pentru toti marinarii cazuti la datorie, informeaza site-ul eparhiei, sf-esc.ro. La Giurgiu, de sarbatoarea ,,Adormirea Maicii Domnului", clerici si credinciosi au participat la slujbele oficiate in Catedrala Episcopala din municipiul Giurgiu, unde a fost sarbatorit hramul istoric. Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie a fost savarsita de PS Parinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului. La final a fost oficiata si slujba Parastasului. La serbarea hramului din acest an, au fost aduse spre inchinare de la Biserica ,,Sfantul Gheorghe"-Nou din Giurgiu racla cu particele din moastele Sfantului Ierarh Nectarie si particele din moastele Sfantului Cuvios Arsenie Capadocianul, informeaza site-ul eparhiei, episcopiagiurgiului.ro.
Numerosi credinciosi si pelerini au participat la serbarea hramului Manastirii Celic-Dere, din comuna Frecatei, judetul Tulcea. Sfanta Liturghie a fost savarsita de PS Parinte Visarion, Episcopul Tulcii. Manastirea Celic-Dere este cel mai mare asezamant monahal din Dobrogea, iar din anul 2002 in manastire este viata de obste. Sursa"Vindecarile cu Sfanta Copie". Teologie sau magie?
De mai multe ori am fost intrebat de ce unii preoti folosesc copia pentru vindecarea bolnavilor si d...

Respectul intre soti
Dumnezeu pe toate le-a randuit cu intelepciune. Pe barbat l-a inzestrat cu un fel de harisme, iar pe...

De ce copiii tinuti in brate de cersetori dorm mereu?
Nu am mai scris de mult timp, stiu. Cu toate acestea ma gandesc de cateva saptamani ca mi-am abandon...

Sfantul Grigorie Decapolitul, Sfantul Mucenic Dasie din Durostor
Sfantul Grigorie Decapolitul s-a nascut nascut in orasul Irinopolis din Decapolea Isauriei, in sud-e...

Sfantul Spiridon al Trimitundei
"Odorul cel dumnezeiesc al ahiereilor, izvorul minunilor pururea curgator, locas Sfantului Duh, mare...


O tanara familie din Uppsala s-a convertit la Ortodoxie
Preasfintitul Parinte Macarie, Episcopul ortodox roman al Europei de Nord, a savarsit Taina Sfantulu...

Maica Domnului, invatatoarea noastra
Minune si taina necuprinsa de gand si de cuvant, Sfanta Fecioara Maria, Nascatoarea Fiului lui Dumne...

Sfantul Proroc Avdie
Sfantul Proroc Avdie era din pamantul Sihem, din tarina lui Vitaharam. A trait cu opt sute de ani in...

Preasfintitul Parinte Episcop Macarie Dragoi la copiii Cameliei Smicala
Preasfintitul Parinte Episcop Macarie Dragoi al Episcopiei Ortodoxe Romane a Europei de Nord s-a int...

Sute de mii de africani vin la Hristos
Ideea ca sute de mii de oameni au trecut de la islam la crestinism in Africa de Nord in cativa ani e...