Multe si marunte: Calificare prestigioasa a blajencelor | Flacaii romani, cei mai inflacarati! | Presedintie: Raportul privind activitatea manageriala la DNA este lipsit de claritate | Proteste dupa anuntul ministrului Justitiei privind revocarea sefei DNA | Expert despre noua metodologie de calculare a tarifelor pentru distributia energiei electrice | Pensiile privilegiate ale judecatorilor: o pensie cat 10 | Fulguiala | Sa cunoastem finalistii Eurovision Romania | Vremea se raceste accentuat, la final de saptamana | Dumbravita in grafic, CSM Arad o sincopa! | Fosta iubita a lui Kamara a incercat sa se sinucida, in trecut. Totul a iesit la iveala dupa ce Madalina a parasit casa artistului | Calendarul zilei - 23 februarie | Medicamente si analize pe banii tai? Spitalul e obligat sa-ti dea banii inapoi! | Teatrul de Nord Satu Mare: Trei zile, patru spectacole | Sporturi de iarna si traditii, in catunul Rogojel din Apuseni | Singura competitie de freeride din Romania, sustinuta de Radio Cluj | Targ Traditional de Martisor la Muzeul Etnografic al Transilvaniei | Rochia purtata de Miss World 2015 va intra in patrimoniul Muzeului Bistrita | Judetul Maramures si Regiunea Transcarpatia vor implementa proiecte transfrontaliere comune | Politist din Baia Sprie, erou pentru o zi |
Ziare Romanesti de la A la Z

Expozitie dedicata Reginei Maria, un simbol al Romaniei Mari

Anul Centenarului a inceput la Brasov cu un proiect dedicat Reginei Maria, un simbol al Romaniei Mari. Muzeul Judetean de Istorie Brasov gazduieste expozitia ,,Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei si artei populare romanesti". O parte din fotografiile expuse fac parte din colectia Serviciului Judetean Brasov al Arhivelor National.
Proiectul ,,Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei si artei populare romanesti" este un demers cultural care isi propune sa promoveze frumusetea si bogatia traditiilor si a artei populare romanesti plecand de la mandria si pasiunea cu care Regina Maria a promovat aceste valori culturale autentice, atat prin activitatea sa politica, cat si prin opera culturala.
,,Muzeul Judetean de Istorie Brasov a debutat in Anul Centenarului cu o expozitie dedicata celui mai important simbol pe care, zic eu, Romania il are, la nivel international, legat de Primul Razboi Mondial si legat de inceputul Romaniei Mari: Regina Maria. Era normal sa fie asa, pentru ca stim bine ca exista o legatura apropiata intre Regina Maria si Bran, orasul Brasov si judetul Brasov, si am considerat ca este de bun augur sa incepem cu expozitia dedicata Reginei Maria. Este o expozitie sustinuta de Ministerul Culturii in cadrul Zilei Culturii Nationale si, dincolo de panourile din expozitia in aer liber din fata Casei Sfatului, unde avem povestea Reginei Maria legata de arta populara romaneasca, stim bine ca arta populara romaneasca a fost o sursa de inspiratie pentru Regina noastra artist, am adus si doua piese de patrimoniu cu statut de vedeta, respectiv doua costume populare care au apartinut Reginei Maria, purtate de Regia Maria. Costumele provin din colectia doamnei profesor universitar Adina Nanu si vor ramane expuse la Muzeul Judetean de Istorie pana duminica", a declarat directorul Muzeului Judetean de Istorie, Nicolae Pepene, citat de Agerpres.
Expozitia outdoor de fotografie istorica despre Regina Maria, din fata Casei Sfatului, prezinta, pe cele 40 de panouri imagini alb negru si color, dragostea sa pentru arta populara romaneasca, povestea Reginei Maria spusa la nivelul vestimentatiei regale inspirate din arta populara romaneasca, cat si alte aspecte inedite, cum ar fi ilustratia cartilor pentru copii scrise de Regina Maria, lucrari care abunda in desene inspirate din imaginea costumelor traditionale romanesti si a obiectelor impodobite cu motive populare. De asemenea, sunt expuse imagini folosite intr-o carte pe care Regina Maria a scris-o pentru copii americanilor, ,,o lucrare pe care putem s-o numim chiar de propaganda, care a avut mare succes la lansarea in 1921 la New York si care demonstreaza dragostea si respectul pe care Regina Maria le-a avut pentru arta populara romaneasca", potrivit sursei citate.
Pornind de la maniera in care Regina Maria a decorat interioarele resedintelor cu numeroase obiecte de arta populara, folosind fotografiile istorice si filmele de arhiva cu suverana, in Casa Sfatului se va organiza un atelier creativ inspirat din asa numitul stil Regina Maria, prin interpretarea interioarelor resedintelor particulare ale reginei de catre artisti si studenti selectati de catedra de Ingineria si Designul Produselor Finite din Lemn a Facultatii de Ingineria Lemnului de la Universitatea ,,Transilvania" din Brasov, conform Agerpres. Atelierul se va desfasura in ziua de 26 ianuarie, la Casa Sfatului, avandu-l ca invitat special pe prof. univ. dr. Adrian Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei ,,George Oprescu". Proiectul este realizat de Asociatia Forums si Muzeul Judetean de Istorie Brasov, cu sprijinul Ministerului Culturii si Identitatii Nationale, declarat castigator in cadrul sesiunii dedicate Zilei Culturii Nationale. Managerul proiectului este istoricul Nicolae Pepene, directorul Muzeului Judetean de Istorie Brasov. Expozitia va ramane in Piata Sfatului pana in 12 martie, urmand sa fie itinerata la Rasnov si la Muzeul National Cotroceni, conform Agerpres. SursaViata ca o clipa
Se implinesc 115 ani de la nasterea scriitorului ceh Jaroslav SEIFERT. S-a nascut intr-o suburbie a ...

Policarp, sfantul nascut in temnita
Sfantul Policarp este sarbatorit in Biserica Ortodoxa pe 23 februarie. S-a nascut in temnita, in jur...

Sfintestii de Teleorman!
Nu stiu altii cum sunt, insa eu, ori de cate ori ma gandesc la Academia Bulgara de Stiinte (intemeia...

For what reason the Due Diligence rooms are worth paying for
It is obvious that the Due Diligence rooms are common nowadays. Almost all the undertakings which th...

Happy greetings!
This is my first blog about useful things like youtube ThanksThe post Happy greetings! appeared firs...


Manastirea Delta Neajlovului In cautarea ajutorului crestin
Initial s-a construit aici un mic schit - Schitul Delta Neajlovului. Apoi, a venit timpul inceperii ...

Aflarea moastelor sfintilor mucenici din Evghenia
In timpul imparatilor romani pagani, au fost multe persecutii impotriva celor ce credeau in Hristos....

FARISEUL DIN NOI
Daca am invatat ceva de la sfinti e ca fiecare dintre noi poate sa cada oricat de jos, dupa cum poat...

Rugaciunea din Postul Pastelui care este de mare ajutor in necazuri si suparari! Poate rezolva aproape orice problema!
De mare ajutor credinciosilor care tin post si o spun in fiecare vineri din posturile de peste an, i...

Sfanta Liturghie arhiereasca in Parohia Cajvana II
In Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, 18 februarie 2018, la Parohia cu hramurile ,,Nasterea Maicii...