Compania de Apa Oradea, programul saptamanal de citire a contoarelor | Liberalii din Neamt fac protest! Si citesc motiunea in fata Prefecturii dupa terminarea programului institutiei! Jandarmul de serviciu va fi numai ochi si urechi... | Zburatorul e marca inregistrata la OSIM! Cineva sterge urmele: fotografia cu documentul a zburat in week-end din pagina facebook TT! | SURSE: Gabriel Oprea ii declara RAZBOI lui Dragnea si vrea ALIANTA cu Ponta! EXCLUSIV | ANM, noi informatii despre vremea de Craciun si Anul Nou | Impact mortal la Miraslau! | Prinsi in flagrant cand furau motorina la Moldovenesti | Operatiunile militare efectuate de SUA in Orientul Mijlociu au costat 5.600 de miliarde $ - studiu | SUA: O femeie aleasa pentru prima data primar al orasului New Orleans | Ziua universala a copiilor | Discutiile pentru formarea unui nou guvern in Germania au esuat, lucru ce ar putea duce la organizarea de alegeri anticipate | China investeste in constructia de toalete pentru a stimula turismul | Ziua industrializarii Africii | Judecarea dosarului Colectiv, asteptata sa inceapa luni la Tribunalul Bucuresti | Conservatorul Sebastian Pinera si socialistul Alejandro Guillier se vor infrunta in turul doi al alegerilor prezidentiale din Chile | Comisia de Aparare din Senat, convocata luni pentru a aviza achizitia sistemelor de rachete Patriot | Legile pentru infiintarea Fondului Suveran si a Bancii de Dezvoltare, in Parlament/ PSD cere dezbaterea proiectelor in procedura de urgenta | Columbia: 14 morti si 35 de raniti intr-un accident rutier | CARNAGIU: Un accident teribil s-a soldat cu zeci de morti si raniti (Columbia) | De luni, in IMM-urile cu mai putin de 21 de angajati trebuie demarate negocieri sociale colective |
Ziare Romanesti de la A la Z

Bucurii duhovnicesti pentru credinciosii din Teremia Mare si Lugoj

In Duminica a 10-a dupa Rusalii, Inaltpreasfintitul Parinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a participat la Sfanta Liturghie oficiata in biserica Parohiei Teremia Mare, iar la sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului a savarsit Sfanta Liturghie in biserica-monument istoric din Lugoj.
Credinciosii Parohiei Teremia Mare, din cadrul Protopopiatului Sannicolau Mare, au avut, in Duminica a 10-a dupa Rusalii, bucuria de a-l avea in mijlocul lor pe Inaltpreasfintitul Parinte Ioan, Arhiepiscopul Timisoarei si Mitropolitul Banatului, care a participat, in capela cu hramul ,,Pogorarea Sfantului Duh", la Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie, oficiata de parintele protopop Marius Podereu si parintele paroh Gheorghe Liviu Bogos. Dupa otpustul slujbei, Intaistatatorul Mitropoliei Banatului a rostit o omilie, in cadrul careia a explicat textul evanghelic de la Sfantul Apostol Matei (17, 14-23) care relateaza despre minunea vindecarii savarsita de Hristos cu fiul epileptic. ,,Cum era inima acelei mame, vazandu-si copilul ei cu epilepsie, neputand vorbi niciodata cu el, iar el neauzind vreodata blanda voce a mamei, sau cantecul cu care il legana mama lui, ori frumosul cantec al pasarilor cerului? Pentru el S-a pogorat Hristos din cer. Pentru unul ca acesta a lasat Fiul lui Dumnezu tronul dumnezeirii Sale si a venit pe pamant, sa stearga de pe obraz lacrima acelei mame atat de greu incercate. Auzind parintii acestui copil despre minunile pe care le face Hristos, s-au dus la El cu nadejdea ca le va vindeca fiul. L-au cautat pe Hristos si nu L-au aflat; era sus, pe Muntele Taborului, impreuna cu Tatal cel Ceresc, impreuna cu Moise si Ilie, intru desfatare cereasca. Jos, la poalele muntelui, erau o multime de oameni care Il asteptau pe Hristos, dar se certau intre ei. Dupa cate se vede, si astazi exista cearta in familie, in societate, dar si intre popoare. Dumnezeu sa alunge cearta din familie, cearta dintre popoare si sa-L asteptam pe Hristos in post si rugaciune! Ferice va fi de omul pe care il va gasi Hristos in post si rugaciune!", a spus Inaltpreasfin­titul Parinte Ioan.
La final, toti credinciosii prezenti au mers in procesiune in acordul pricesnelor, pana in centrul comunei, unde un localnic inimos a donat un teren pentru construirea unei noi biserici. Aici, chiriarhul Banatului, impreuna cu soborul de preoti, a oficiat Acatistul Adormirii Maicii Domnului, cerand ajutorul Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu in ampla lucrare de ridicare a noului locas de cult.
Maica Domnului, cinstita de lugojeni
Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Ioan s-a aflat de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului in urbea de pe Timis, in mijlocul credinciosilor lugojeni. Este al 250-lea an de cand biserica-monument istoric din Lugoj, inchinata Maicii Domnului, imbraca haine de sarbatoare, cinstindu-si ocrotitoarea spirituala. La ceas de sarbatoare, Inaltpreasfintitul Parinte Ioan, Arhiepiscopul Timi­soarei si Mitropolitul Banatului, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, a savarsit Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie. Din sobor au facut parte parintele Ionel Popescu, vicar eparhial, parintele protopop Ioan Cerbu si preotii coslujitori ai parohiei. La sinaxa euharistica, alaturi de numarul mare de credinciosi au participat reprezentanti ai autoritatilor judetene si locale, precum si mai multe delegatii oficiale ale oraselor infratite cu municipiul Lugoj.
Dupa otpustul Liturghiei, Inalt­preasfintitul Parinte Ioan a adresat celor prezenti un cuvant de invatatura, in cadrul caruia a vorbit despre alegerea Fecioarei Maria de catre Sfanta Treime pentru a deveni ,,scara" catre Dumnezeu si ,,Biserica vie".
,,Maica Domnului este cea care culege rugaciunile noastre. Asa cum, odinioara, parintii nostri secerau, spic cu spic, holdele de grau, tot asa si Maica Domnului trece pe la fiecare inima de om, luand rugaciunea si ducandu-o inaintea Preasfintei Treimi si in mod deosebit inaintea Fiului ei preaiubit, Domnului Iisus Hristos. Teologii si imnografii crestini au numit-o pe Maica Domnului nu templu, ci . In templul din Ierusalim, poporul Israel aducea lui Dumnezeu ca jertfa animale, iar in Maica Domnului S-a zamislit si intrupat Cel care va fi jertfa si jertfitor pentru noi. Ceea ce s-a intamplat in Maica Domnului se intampla mereu la Sfanta Liturghie: la Proscomidie - Hristos Se naste si pe Altar Se jertfeste pentru noi. Iata ce deosebire mare este intre templu si , cum au numit-o imnografii din vechime pe Fecioara Maria", a mentionat chiriarhul Banatului.
Pornind de la virtutile Maicii Domnului, Inaltpreasfintia Sa a elogiat toate femeile crestine, care, cu multa osardie, nasc prunci, crescandu-i cu frica de Dumnezeu. ,,Fecioara Maria si-a asumat responsabilitatea intruparii Fiului lui Dumnezeu, ducandu-o pana la Golgota. Pana acolo a fost langa Hristos, la bine, dar si la marea durere de pe Cruce. Iubite mame, daca Dumnezeu i-a incredintat acestei fecioare sa-L nasca pe Fiul lui Dumnezeu pe pamant, sa stiti ca si in dumneavoastra are Dumnezeu mare incredere, iar increderea pe care a dat-o Dumnezeu mamelor este aceea sa nasca prunci sfinti pentru Imparatia lui Dumnezeu. Iubita mama, nu-L dezamagi pe Dumnezeu, Care te-a randuit sa nasti prunci sfinti pentru viata aceasta si pentru Imparatia bucuriei vesnice a lui Dumnezeu! O, cata incredere le acorda Dumnezeu mamelor aici pe pamant! Sa va binecuvinteze Dumnezeu bratele pe care ati crescut si leganat prunci sfinti pentru neam, pentru tara si pentru Imparatia lui Dumnezeu!", a mai spus Parintele Mitropolit Ioan.La finalul cuvantului, Inalt­prea­sfintia Sa, in semn de solidaritate si comuniune frateasca, i-a invitat pe toti primarii oraselor infratite cu municipiul Lugoj si pe reprezentantii delegatiilor oficiale ale tarilor participante la Festivalul International de Folclor, sa ctitoreasca o ,,cetate a pacii" pentru o mai buna cooperare transfrontaliera atat la nivelul comunitatilor locale si al regiunilor, cat si la nivelul statelor, in ceea ce priveste unitatea si dezvoltarea raporturilor de vecinatate si fratietate, menite sa imbuna­ta­teasca calitatea vietii.
Dupa slujba, parintele protopop Ioan Cerbu a adus multumiri Mitropolitului Banatului pentru bucuria facuta credinciosilor parohiei prin prezenta Inaltprea­sfintiei Sale la hramul bisericii, dar si tuturor celor care s-au implicat in organizarea acestei sarbatori. In continuare, potrivit traditiei locale, soborul slujitor, alaturi de credinciosi, a inconjurat biserica parohiala, intonand troparul Adormirii Nascatoarei de Dumnezeu.
Cu ocazia hramului biseri­cii-mo­nument istoric, la Lugoj s-a desfasurat cea de-a XIV-a editie a Festivalului International de Folclor ,,Ana Lugojana". In cadrul festivalului au participat cinci ansambluri folclorice din strainatate: din Ciprul de Nord, Cehia, Macedonia, Bulgaria si Serbia, precum si formatii din tara. Sursa"Vindecarile cu Sfanta Copie". Teologie sau magie?
De mai multe ori am fost intrebat de ce unii preoti folosesc copia pentru vindecarea bolnavilor si d...

Respectul intre soti
Dumnezeu pe toate le-a randuit cu intelepciune. Pe barbat l-a inzestrat cu un fel de harisme, iar pe...

De ce copiii tinuti in brate de cersetori dorm mereu?
Nu am mai scris de mult timp, stiu. Cu toate acestea ma gandesc de cateva saptamani ca mi-am abandon...

Sfantul Grigorie Decapolitul, Sfantul Mucenic Dasie din Durostor
Sfantul Grigorie Decapolitul s-a nascut nascut in orasul Irinopolis din Decapolea Isauriei, in sud-e...

Sfantul Spiridon al Trimitundei
"Odorul cel dumnezeiesc al ahiereilor, izvorul minunilor pururea curgator, locas Sfantului Duh, mare...


O tanara familie din Uppsala s-a convertit la Ortodoxie
Preasfintitul Parinte Macarie, Episcopul ortodox roman al Europei de Nord, a savarsit Taina Sfantulu...

Maica Domnului, invatatoarea noastra
Minune si taina necuprinsa de gand si de cuvant, Sfanta Fecioara Maria, Nascatoarea Fiului lui Dumne...

Sfantul Proroc Avdie
Sfantul Proroc Avdie era din pamantul Sihem, din tarina lui Vitaharam. A trait cu opt sute de ani in...

Preasfintitul Parinte Episcop Macarie Dragoi la copiii Cameliei Smicala
Preasfintitul Parinte Episcop Macarie Dragoi al Episcopiei Ortodoxe Romane a Europei de Nord s-a int...

Sute de mii de africani vin la Hristos
Ideea ca sute de mii de oameni au trecut de la islam la crestinism in Africa de Nord in cativa ani e...