Incendiu puternic intr-un bloc din Bucuresti. Locatarii, evacuati | Razboiul pe Spitalul CF Constanta continua. Stroe, atac la sindicatele portuare | Protest spontan la Mavromati, angajatii nu vor discriminare: Noi facem analize, voi doar produceti crize - FOTOGALERIE | Astazi s-a dat examen pentru incadrare din sursa externa, la IPJ Giurgiu! Cati candidati s-au inscris | Icoana Maicii Domnului care plange cu lacrimi de mir, adusa spre inchinare la noua Catedrala Episcopala din Giurgiu! | ULTIMA ORA! Informatii de la Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Giurgiu! | Bihorel: Zece efecte ale sistarii curselor Ryanair | Ponta acuza: Dragnea a fost informat de SRI ca urma sa i se faca un flagrant | Primarul Cseke Attila | Dragnea declanseaza ofensiva impotriva lui Maior. Ce spune Teodor Melescanu dupa dezvaluirile liderului PSD | UPDATE: Incendiul din ansamblul rezidential Monaco Towers a fost stins / FOTO&VIDEO | Incendiu PUTERNIC la un ansamblu rezidential de locuinte din Capitala. Pompierii intervin in forta / FOTO&VIDEO | Incendiu PUTERNIC la un ansamblu rezidential de locuinte din Capitala. Pompierii intervin in forta | ONU, reactie FERMA in cazul fostului spion rus otravit in Marea Britanie: 'Rusia este responsabila' | Secretul urias ascuns de Israela. Liviu acum a aflat adevarul | Dan Voiculescu tuna si fulgera dupa dezvaluirile lui Victor Ponta: 'Minte sau nu il mai ajuta memoria' | Canada cere explicatii Romaniei si ar putea reintroduce vizele | Un ministru iese la rampa si sustine dezvaluirile lui Dragnea: 'Toata aceasta constructie paralela exista, ea se manifesta si nu se manifesta de putini ani' | Scandalul pe Legea Defaimarii ESCALADEAZA! Un deputat PMP vine cu acuzatii SOC: 'Cei care defaimeaza sunt cei de la UDMR...' | IRITARE in PSD! Primar: ,,Cu Visan si Ignat in partid, mai bine merg la UDMR!" |
Ziare Romanesti de la A la Z

Bucurii duhovnicesti pentru credinciosii din Teremia Mare si Lugoj

In Duminica a 10-a dupa Rusalii, Inaltpreasfintitul Parinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a participat la Sfanta Liturghie oficiata in biserica Parohiei Teremia Mare, iar la sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului a savarsit Sfanta Liturghie in biserica-monument istoric din Lugoj.
Credinciosii Parohiei Teremia Mare, din cadrul Protopopiatului Sannicolau Mare, au avut, in Duminica a 10-a dupa Rusalii, bucuria de a-l avea in mijlocul lor pe Inaltpreasfintitul Parinte Ioan, Arhiepiscopul Timisoarei si Mitropolitul Banatului, care a participat, in capela cu hramul ,,Pogorarea Sfantului Duh", la Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie, oficiata de parintele protopop Marius Podereu si parintele paroh Gheorghe Liviu Bogos. Dupa otpustul slujbei, Intaistatatorul Mitropoliei Banatului a rostit o omilie, in cadrul careia a explicat textul evanghelic de la Sfantul Apostol Matei (17, 14-23) care relateaza despre minunea vindecarii savarsita de Hristos cu fiul epileptic. ,,Cum era inima acelei mame, vazandu-si copilul ei cu epilepsie, neputand vorbi niciodata cu el, iar el neauzind vreodata blanda voce a mamei, sau cantecul cu care il legana mama lui, ori frumosul cantec al pasarilor cerului? Pentru el S-a pogorat Hristos din cer. Pentru unul ca acesta a lasat Fiul lui Dumnezu tronul dumnezeirii Sale si a venit pe pamant, sa stearga de pe obraz lacrima acelei mame atat de greu incercate. Auzind parintii acestui copil despre minunile pe care le face Hristos, s-au dus la El cu nadejdea ca le va vindeca fiul. L-au cautat pe Hristos si nu L-au aflat; era sus, pe Muntele Taborului, impreuna cu Tatal cel Ceresc, impreuna cu Moise si Ilie, intru desfatare cereasca. Jos, la poalele muntelui, erau o multime de oameni care Il asteptau pe Hristos, dar se certau intre ei. Dupa cate se vede, si astazi exista cearta in familie, in societate, dar si intre popoare. Dumnezeu sa alunge cearta din familie, cearta dintre popoare si sa-L asteptam pe Hristos in post si rugaciune! Ferice va fi de omul pe care il va gasi Hristos in post si rugaciune!", a spus Inaltpreasfin­titul Parinte Ioan.
La final, toti credinciosii prezenti au mers in procesiune in acordul pricesnelor, pana in centrul comunei, unde un localnic inimos a donat un teren pentru construirea unei noi biserici. Aici, chiriarhul Banatului, impreuna cu soborul de preoti, a oficiat Acatistul Adormirii Maicii Domnului, cerand ajutorul Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu in ampla lucrare de ridicare a noului locas de cult.
Maica Domnului, cinstita de lugojeni
Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Ioan s-a aflat de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului in urbea de pe Timis, in mijlocul credinciosilor lugojeni. Este al 250-lea an de cand biserica-monument istoric din Lugoj, inchinata Maicii Domnului, imbraca haine de sarbatoare, cinstindu-si ocrotitoarea spirituala. La ceas de sarbatoare, Inaltpreasfintitul Parinte Ioan, Arhiepiscopul Timi­soarei si Mitropolitul Banatului, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, a savarsit Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie. Din sobor au facut parte parintele Ionel Popescu, vicar eparhial, parintele protopop Ioan Cerbu si preotii coslujitori ai parohiei. La sinaxa euharistica, alaturi de numarul mare de credinciosi au participat reprezentanti ai autoritatilor judetene si locale, precum si mai multe delegatii oficiale ale oraselor infratite cu municipiul Lugoj.
Dupa otpustul Liturghiei, Inalt­preasfintitul Parinte Ioan a adresat celor prezenti un cuvant de invatatura, in cadrul caruia a vorbit despre alegerea Fecioarei Maria de catre Sfanta Treime pentru a deveni ,,scara" catre Dumnezeu si ,,Biserica vie".
,,Maica Domnului este cea care culege rugaciunile noastre. Asa cum, odinioara, parintii nostri secerau, spic cu spic, holdele de grau, tot asa si Maica Domnului trece pe la fiecare inima de om, luand rugaciunea si ducandu-o inaintea Preasfintei Treimi si in mod deosebit inaintea Fiului ei preaiubit, Domnului Iisus Hristos. Teologii si imnografii crestini au numit-o pe Maica Domnului nu templu, ci . In templul din Ierusalim, poporul Israel aducea lui Dumnezeu ca jertfa animale, iar in Maica Domnului S-a zamislit si intrupat Cel care va fi jertfa si jertfitor pentru noi. Ceea ce s-a intamplat in Maica Domnului se intampla mereu la Sfanta Liturghie: la Proscomidie - Hristos Se naste si pe Altar Se jertfeste pentru noi. Iata ce deosebire mare este intre templu si , cum au numit-o imnografii din vechime pe Fecioara Maria", a mentionat chiriarhul Banatului.
Pornind de la virtutile Maicii Domnului, Inaltpreasfintia Sa a elogiat toate femeile crestine, care, cu multa osardie, nasc prunci, crescandu-i cu frica de Dumnezeu. ,,Fecioara Maria si-a asumat responsabilitatea intruparii Fiului lui Dumnezeu, ducandu-o pana la Golgota. Pana acolo a fost langa Hristos, la bine, dar si la marea durere de pe Cruce. Iubite mame, daca Dumnezeu i-a incredintat acestei fecioare sa-L nasca pe Fiul lui Dumnezeu pe pamant, sa stiti ca si in dumneavoastra are Dumnezeu mare incredere, iar increderea pe care a dat-o Dumnezeu mamelor este aceea sa nasca prunci sfinti pentru Imparatia lui Dumnezeu. Iubita mama, nu-L dezamagi pe Dumnezeu, Care te-a randuit sa nasti prunci sfinti pentru viata aceasta si pentru Imparatia bucuriei vesnice a lui Dumnezeu! O, cata incredere le acorda Dumnezeu mamelor aici pe pamant! Sa va binecuvinteze Dumnezeu bratele pe care ati crescut si leganat prunci sfinti pentru neam, pentru tara si pentru Imparatia lui Dumnezeu!", a mai spus Parintele Mitropolit Ioan.La finalul cuvantului, Inalt­prea­sfintia Sa, in semn de solidaritate si comuniune frateasca, i-a invitat pe toti primarii oraselor infratite cu municipiul Lugoj si pe reprezentantii delegatiilor oficiale ale tarilor participante la Festivalul International de Folclor, sa ctitoreasca o ,,cetate a pacii" pentru o mai buna cooperare transfrontaliera atat la nivelul comunitatilor locale si al regiunilor, cat si la nivelul statelor, in ceea ce priveste unitatea si dezvoltarea raporturilor de vecinatate si fratietate, menite sa imbuna­ta­teasca calitatea vietii.
Dupa slujba, parintele protopop Ioan Cerbu a adus multumiri Mitropolitului Banatului pentru bucuria facuta credinciosilor parohiei prin prezenta Inaltprea­sfintiei Sale la hramul bisericii, dar si tuturor celor care s-au implicat in organizarea acestei sarbatori. In continuare, potrivit traditiei locale, soborul slujitor, alaturi de credinciosi, a inconjurat biserica parohiala, intonand troparul Adormirii Nascatoarei de Dumnezeu.
Cu ocazia hramului biseri­cii-mo­nument istoric, la Lugoj s-a desfasurat cea de-a XIV-a editie a Festivalului International de Folclor ,,Ana Lugojana". In cadrul festivalului au participat cinci ansambluri folclorice din strainatate: din Ciprul de Nord, Cehia, Macedonia, Bulgaria si Serbia, precum si formatii din tara. SursaRescript 2
#2 Sabin miluieste toata viata un sarac. Exact acest nevoias primeste bani si il tradeaza. Sabin moa...

Proclamarea solemna a canonizarii Sfantului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, si a Sfantului Gheorghe Pelerinul
Duminica, 25 martie a.c., de sarbatoarea Bunei Vestiri, va avea loc la Iasi Proclamarea solemna a ca...

Lansarea proiectului ,,Uniti pentru o Romanie vie!"
Scoala Gimnaziala ,,Mihail Sadoveanu" din Bacau a gazduit miercuri, 14 martie 2018, lansarea proiect...

Rescript
#1 Azi am renuntat la FB. Ma simt eliberat. Dincolo de lumea tastelor, ma simt pacatos. Obligat. Con...

Maiorul Iancu Catuneanu
Maiorul Iancu Catuneanu, care s-a duelat cu Alexandru Sturdza, in anul 1908, era ploiestean   I...


Cinstirea Crucii in viata noastra - Parintele Teofil Paraian
Crucea Mantuitorului nostru Iisus Hristos este Fata lui Dumnezeu indreptata catre oameni, in inteles...

Parintele Arsenie si drogurile digitale
Mai bine nu existau. Drogurile digitale mai bine nu ar patrunde si la noi. Desi, ieri la Racovita er...

Sfanta Liturghie, ,,cea mai de seama slujba obsteasca a Bisericii"
Credinciosii din Botosani au participat in numar mare la conferinta cu tema ,,Sfanta Liturghie". Ace...

Dumnezeu Vindecatorul
Czeslaw Milosz, laureat al premiului Nobel pentru literatura in anul 1980, scrie intr-o poezia inspi...

Parintele Paulin Lecca, un carturar si un mare duhovnic
Marele duhovnic a fost dar nepretuit al lui Dumnezeu pentru spatiul cultural si spiritual romanesc. ...