Actrita Mila Kunis a primit titlul Femeia anului din partea Universitatii Harvard | Faze tari:Isi vinde virginitatea ca sa le ia casa parintilor; Un presupus OZN vertical a fost inregistrat pe cerul din Mexic; Dat jos din avion ca avea pe el 10 tricouri si 8 pantaloni | Formularul 086 va fi modificat | Primaria Bucuresti acorda 25.000 de vouchere celor care n-au mai apucat biciclete in 2017 | O noua moneda vitruala! Compania Kodak isi lanseaza propria criptomoneda! | Viorica Dancila da primele semne de "pesedism" acut | Impozitele si taxele locale se platesc pe baza de bon de ordine | Moinesti: Romprest a reluat colectarea deseurilor | Laszlo Tokes continua seria declaratiilor uluitoare: Ce a putut spune despre fostul premier, Mihai Tudose | Romanul care `a invadat` Marea Britanie a avut parte de o MOARTE VIOLENTA | Medicul Casei Albe: Donald Trump are o stare de sanatate "excelenta" si apt din punct de vedere mental sa-si indeplineasca atributiile de presedinte al SUA | Inca o LEGENDA a fotbalului se retrage: A stralucit la Barcelona si a fost campion mondial | Politistul-pedofil e si HOT: Ce a putut sa fure chiar din Parchetul General | De interes general. A fost publicat Ordinul privind asigurarea protectiei personalului Ministerului Afacerilor Interne. E bine de stiut de oricine | Cutremur in aceasta noapte intr-o zona unde au loc mai rar astfel de fenomene. Hipocentrul la numai cinci kilometri adancime | Opera Maghiara de Stat Cluj - Napoca: "Revelatia trupului", cand trupul si sufletul devin un singur tot | Reperul Eminescu | MDRAPFE: 70 de companii japoneze deruleaza afaceri importante in Romania | CNIPMMR solicita asigurarea predictibilitatii si stabilitatii cadrului legal in 2018 | CNIPMMR: Risc de excese ANAF asupra contribuabililor pentru obtinerea premiilor |
Ziare Romanesti de la A la Z

Bucurii duhovnicesti pentru credinciosii din Teremia Mare si Lugoj

In Duminica a 10-a dupa Rusalii, Inaltpreasfintitul Parinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a participat la Sfanta Liturghie oficiata in biserica Parohiei Teremia Mare, iar la sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului a savarsit Sfanta Liturghie in biserica-monument istoric din Lugoj.
Credinciosii Parohiei Teremia Mare, din cadrul Protopopiatului Sannicolau Mare, au avut, in Duminica a 10-a dupa Rusalii, bucuria de a-l avea in mijlocul lor pe Inaltpreasfintitul Parinte Ioan, Arhiepiscopul Timisoarei si Mitropolitul Banatului, care a participat, in capela cu hramul ,,Pogorarea Sfantului Duh", la Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie, oficiata de parintele protopop Marius Podereu si parintele paroh Gheorghe Liviu Bogos. Dupa otpustul slujbei, Intaistatatorul Mitropoliei Banatului a rostit o omilie, in cadrul careia a explicat textul evanghelic de la Sfantul Apostol Matei (17, 14-23) care relateaza despre minunea vindecarii savarsita de Hristos cu fiul epileptic. ,,Cum era inima acelei mame, vazandu-si copilul ei cu epilepsie, neputand vorbi niciodata cu el, iar el neauzind vreodata blanda voce a mamei, sau cantecul cu care il legana mama lui, ori frumosul cantec al pasarilor cerului? Pentru el S-a pogorat Hristos din cer. Pentru unul ca acesta a lasat Fiul lui Dumnezu tronul dumnezeirii Sale si a venit pe pamant, sa stearga de pe obraz lacrima acelei mame atat de greu incercate. Auzind parintii acestui copil despre minunile pe care le face Hristos, s-au dus la El cu nadejdea ca le va vindeca fiul. L-au cautat pe Hristos si nu L-au aflat; era sus, pe Muntele Taborului, impreuna cu Tatal cel Ceresc, impreuna cu Moise si Ilie, intru desfatare cereasca. Jos, la poalele muntelui, erau o multime de oameni care Il asteptau pe Hristos, dar se certau intre ei. Dupa cate se vede, si astazi exista cearta in familie, in societate, dar si intre popoare. Dumnezeu sa alunge cearta din familie, cearta dintre popoare si sa-L asteptam pe Hristos in post si rugaciune! Ferice va fi de omul pe care il va gasi Hristos in post si rugaciune!", a spus Inaltpreasfin­titul Parinte Ioan.
La final, toti credinciosii prezenti au mers in procesiune in acordul pricesnelor, pana in centrul comunei, unde un localnic inimos a donat un teren pentru construirea unei noi biserici. Aici, chiriarhul Banatului, impreuna cu soborul de preoti, a oficiat Acatistul Adormirii Maicii Domnului, cerand ajutorul Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu in ampla lucrare de ridicare a noului locas de cult.
Maica Domnului, cinstita de lugojeni
Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Ioan s-a aflat de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului in urbea de pe Timis, in mijlocul credinciosilor lugojeni. Este al 250-lea an de cand biserica-monument istoric din Lugoj, inchinata Maicii Domnului, imbraca haine de sarbatoare, cinstindu-si ocrotitoarea spirituala. La ceas de sarbatoare, Inaltpreasfintitul Parinte Ioan, Arhiepiscopul Timi­soarei si Mitropolitul Banatului, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, a savarsit Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie. Din sobor au facut parte parintele Ionel Popescu, vicar eparhial, parintele protopop Ioan Cerbu si preotii coslujitori ai parohiei. La sinaxa euharistica, alaturi de numarul mare de credinciosi au participat reprezentanti ai autoritatilor judetene si locale, precum si mai multe delegatii oficiale ale oraselor infratite cu municipiul Lugoj.
Dupa otpustul Liturghiei, Inalt­preasfintitul Parinte Ioan a adresat celor prezenti un cuvant de invatatura, in cadrul caruia a vorbit despre alegerea Fecioarei Maria de catre Sfanta Treime pentru a deveni ,,scara" catre Dumnezeu si ,,Biserica vie".
,,Maica Domnului este cea care culege rugaciunile noastre. Asa cum, odinioara, parintii nostri secerau, spic cu spic, holdele de grau, tot asa si Maica Domnului trece pe la fiecare inima de om, luand rugaciunea si ducandu-o inaintea Preasfintei Treimi si in mod deosebit inaintea Fiului ei preaiubit, Domnului Iisus Hristos. Teologii si imnografii crestini au numit-o pe Maica Domnului nu templu, ci . In templul din Ierusalim, poporul Israel aducea lui Dumnezeu ca jertfa animale, iar in Maica Domnului S-a zamislit si intrupat Cel care va fi jertfa si jertfitor pentru noi. Ceea ce s-a intamplat in Maica Domnului se intampla mereu la Sfanta Liturghie: la Proscomidie - Hristos Se naste si pe Altar Se jertfeste pentru noi. Iata ce deosebire mare este intre templu si , cum au numit-o imnografii din vechime pe Fecioara Maria", a mentionat chiriarhul Banatului.
Pornind de la virtutile Maicii Domnului, Inaltpreasfintia Sa a elogiat toate femeile crestine, care, cu multa osardie, nasc prunci, crescandu-i cu frica de Dumnezeu. ,,Fecioara Maria si-a asumat responsabilitatea intruparii Fiului lui Dumnezeu, ducandu-o pana la Golgota. Pana acolo a fost langa Hristos, la bine, dar si la marea durere de pe Cruce. Iubite mame, daca Dumnezeu i-a incredintat acestei fecioare sa-L nasca pe Fiul lui Dumnezeu pe pamant, sa stiti ca si in dumneavoastra are Dumnezeu mare incredere, iar increderea pe care a dat-o Dumnezeu mamelor este aceea sa nasca prunci sfinti pentru Imparatia lui Dumnezeu. Iubita mama, nu-L dezamagi pe Dumnezeu, Care te-a randuit sa nasti prunci sfinti pentru viata aceasta si pentru Imparatia bucuriei vesnice a lui Dumnezeu! O, cata incredere le acorda Dumnezeu mamelor aici pe pamant! Sa va binecuvinteze Dumnezeu bratele pe care ati crescut si leganat prunci sfinti pentru neam, pentru tara si pentru Imparatia lui Dumnezeu!", a mai spus Parintele Mitropolit Ioan.La finalul cuvantului, Inalt­prea­sfintia Sa, in semn de solidaritate si comuniune frateasca, i-a invitat pe toti primarii oraselor infratite cu municipiul Lugoj si pe reprezentantii delegatiilor oficiale ale tarilor participante la Festivalul International de Folclor, sa ctitoreasca o ,,cetate a pacii" pentru o mai buna cooperare transfrontaliera atat la nivelul comunitatilor locale si al regiunilor, cat si la nivelul statelor, in ceea ce priveste unitatea si dezvoltarea raporturilor de vecinatate si fratietate, menite sa imbuna­ta­teasca calitatea vietii.
Dupa slujba, parintele protopop Ioan Cerbu a adus multumiri Mitropolitului Banatului pentru bucuria facuta credinciosilor parohiei prin prezenta Inaltprea­sfintiei Sale la hramul bisericii, dar si tuturor celor care s-au implicat in organizarea acestei sarbatori. In continuare, potrivit traditiei locale, soborul slujitor, alaturi de credinciosi, a inconjurat biserica parohiala, intonand troparul Adormirii Nascatoarei de Dumnezeu.
Cu ocazia hramului biseri­cii-mo­nument istoric, la Lugoj s-a desfasurat cea de-a XIV-a editie a Festivalului International de Folclor ,,Ana Lugojana". In cadrul festivalului au participat cinci ansambluri folclorice din strainatate: din Ciprul de Nord, Cehia, Macedonia, Bulgaria si Serbia, precum si formatii din tara. SursaSfantul Antonie cel Mare: intamplari din viata sa (de Mitropolit Augustin Kantiotis)
Astazi Biserica noastra il sarbatoreste pe Antonie cel Mare. Vom spune cateva invataturi din viata l...

Parintele Ioan Sabau, ,,patriarhul hunedorenilor"
motto: ,,Nici cel trufas la cugetare nu-si cunoaste caderile sale, nici cel smerit la cugetare, virt...

Doua scrisori din corespondenta lui Nicolae Steinhardt cu Virgil Ierunca (1967-1983), publicate in volumul ,,Dumnezeu in care spui ca nu crezi...", Humanitas
Bucuresti, 30. XI. 1970 Dragul meu, Crestinismul este greu pentru ca are la temelia lui paradoxul si...

VIATA DE SFANT - PARINTELE PAISIE OLARU
Parintele Cleopa si parintele Paisie la manastirea Sihastria Cea de-a treia editie a zilelor comemor...

Sfantul Antonie cel Mare
Sfantul Antonie cel Mare a trait in secolul al III-lea si inceputul secolului al IV-lea. Este socoti...


Parintele Viorel Cojocaru - "jertfa preotilor pentru tinerii de azi"
-Care ar fi principala problema a tinerilor din societatea noastra de azi? -Principala problema a ti...

Inchinarea cinstitului lant al Sfantului Apostol Petru
Pe 16 ianuarie serbam inchinarea cinstitului lant al Sfantului Apostol Petru. Din Faptele Apostolilo...

In ce a crezut Eminescu?
Dialog cu Razvan Codrescu Mihai Eminescu a scris una dintre cele mai frumoase rugaciuni adresate Mai...

TEST
TEST textThe post TEST appeared first on Lumea Credintei....

Cea mai puternica rugaciune impotriva blestemelor!
Daca crezi ca cineva iti vrea raul si lucreaza cu farmece asupra ta, tot ce ai de facut este sa rost...