BPN al PSD, convocat pentru a lua o decizie politica in cazul Shhaideh-Plumb | 'Le Tendre Amour', in Festivalul de Muzica Veche Timisoara | Soprana Simona Mihai canta la Opera Regala din Londra | Turnatorul homosexual Astilean Pantelimon si distrugerea Bisericii Greco-Catolice | Copil de doi ani din Cluj ranit la Baile Felix de suruburile gurii de scurgere al piscinei unui hotel de cinci stele! | Unicarm, fabrica milionarului Vasile Lucut, acuzata ca polueaza Somesul | Stingerea creditului BCR catre Cemacon a intrat in atentia ANAF si a procurorilor | Bivolaru a promis ca nu mai pune mana pe pustoaice, dar finlandezii nu-l cred | Lovitura de teatru in procesul UCGN vs. CJ BN! Radu Moldovan, invins de graniceri la Cluj, in razboiul pentru cladirea de pe Independentei | Autoritatile asista neputincioase. Clanurile tiganesti fac legea in judetul Bistrita-Nasaud! | ,,City break" in Franta pe banii contribuabililor pentru directorasii din subordinea lui Cretu | Oficial ii merge bine... la privat! Fostul ministru Ioan Nelu Botis invarte afaceri de aproape un milion de euro | Horoscop 25 septembrie. Taurii fac planuri marete de viitor | Cum va fi VREMEA in perioada 25-27 septembrie | Berbecarii si Haritonul | Nazistii, afara!. Sute de oameni au iesit in strada pentru a protesta impotriva nationalistilor de la AfD dupa alegerile parlamentare din Germania | Alegeri parlamentare in Germania: Posibila colaborare a conservatorilor lui Merkel cu liberalii si verzii, dupa anuntul socialistilor ca vor merge in opozitie | Biroul permanent al Camerei Deputatilor ar putea lua in discutie solicitarea DNA privind ridicarea imunitatii Rovanei Plumb | PSD ia in discutie, in sedinta de luni a Biroului Permanent National, situatia ministrilor Sevil Shhaideh si Rovana Plumb | Biroul permanent al Camerei ar putea sa ia in discutie solicitarea DNA cu privire la Rovana Plumb |
Ziare Romanesti de la A la Z

Bucurii duhovnicesti pentru credinciosii din Teremia Mare si Lugoj

In Duminica a 10-a dupa Rusalii, Inaltpreasfintitul Parinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a participat la Sfanta Liturghie oficiata in biserica Parohiei Teremia Mare, iar la sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului a savarsit Sfanta Liturghie in biserica-monument istoric din Lugoj.
Credinciosii Parohiei Teremia Mare, din cadrul Protopopiatului Sannicolau Mare, au avut, in Duminica a 10-a dupa Rusalii, bucuria de a-l avea in mijlocul lor pe Inaltpreasfintitul Parinte Ioan, Arhiepiscopul Timisoarei si Mitropolitul Banatului, care a participat, in capela cu hramul ,,Pogorarea Sfantului Duh", la Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie, oficiata de parintele protopop Marius Podereu si parintele paroh Gheorghe Liviu Bogos. Dupa otpustul slujbei, Intaistatatorul Mitropoliei Banatului a rostit o omilie, in cadrul careia a explicat textul evanghelic de la Sfantul Apostol Matei (17, 14-23) care relateaza despre minunea vindecarii savarsita de Hristos cu fiul epileptic. ,,Cum era inima acelei mame, vazandu-si copilul ei cu epilepsie, neputand vorbi niciodata cu el, iar el neauzind vreodata blanda voce a mamei, sau cantecul cu care il legana mama lui, ori frumosul cantec al pasarilor cerului? Pentru el S-a pogorat Hristos din cer. Pentru unul ca acesta a lasat Fiul lui Dumnezu tronul dumnezeirii Sale si a venit pe pamant, sa stearga de pe obraz lacrima acelei mame atat de greu incercate. Auzind parintii acestui copil despre minunile pe care le face Hristos, s-au dus la El cu nadejdea ca le va vindeca fiul. L-au cautat pe Hristos si nu L-au aflat; era sus, pe Muntele Taborului, impreuna cu Tatal cel Ceresc, impreuna cu Moise si Ilie, intru desfatare cereasca. Jos, la poalele muntelui, erau o multime de oameni care Il asteptau pe Hristos, dar se certau intre ei. Dupa cate se vede, si astazi exista cearta in familie, in societate, dar si intre popoare. Dumnezeu sa alunge cearta din familie, cearta dintre popoare si sa-L asteptam pe Hristos in post si rugaciune! Ferice va fi de omul pe care il va gasi Hristos in post si rugaciune!", a spus Inaltpreasfin­titul Parinte Ioan.
La final, toti credinciosii prezenti au mers in procesiune in acordul pricesnelor, pana in centrul comunei, unde un localnic inimos a donat un teren pentru construirea unei noi biserici. Aici, chiriarhul Banatului, impreuna cu soborul de preoti, a oficiat Acatistul Adormirii Maicii Domnului, cerand ajutorul Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu in ampla lucrare de ridicare a noului locas de cult.
Maica Domnului, cinstita de lugojeni
Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Ioan s-a aflat de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului in urbea de pe Timis, in mijlocul credinciosilor lugojeni. Este al 250-lea an de cand biserica-monument istoric din Lugoj, inchinata Maicii Domnului, imbraca haine de sarbatoare, cinstindu-si ocrotitoarea spirituala. La ceas de sarbatoare, Inaltpreasfintitul Parinte Ioan, Arhiepiscopul Timi­soarei si Mitropolitul Banatului, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, a savarsit Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie. Din sobor au facut parte parintele Ionel Popescu, vicar eparhial, parintele protopop Ioan Cerbu si preotii coslujitori ai parohiei. La sinaxa euharistica, alaturi de numarul mare de credinciosi au participat reprezentanti ai autoritatilor judetene si locale, precum si mai multe delegatii oficiale ale oraselor infratite cu municipiul Lugoj.
Dupa otpustul Liturghiei, Inalt­preasfintitul Parinte Ioan a adresat celor prezenti un cuvant de invatatura, in cadrul caruia a vorbit despre alegerea Fecioarei Maria de catre Sfanta Treime pentru a deveni ,,scara" catre Dumnezeu si ,,Biserica vie".
,,Maica Domnului este cea care culege rugaciunile noastre. Asa cum, odinioara, parintii nostri secerau, spic cu spic, holdele de grau, tot asa si Maica Domnului trece pe la fiecare inima de om, luand rugaciunea si ducandu-o inaintea Preasfintei Treimi si in mod deosebit inaintea Fiului ei preaiubit, Domnului Iisus Hristos. Teologii si imnografii crestini au numit-o pe Maica Domnului nu templu, ci . In templul din Ierusalim, poporul Israel aducea lui Dumnezeu ca jertfa animale, iar in Maica Domnului S-a zamislit si intrupat Cel care va fi jertfa si jertfitor pentru noi. Ceea ce s-a intamplat in Maica Domnului se intampla mereu la Sfanta Liturghie: la Proscomidie - Hristos Se naste si pe Altar Se jertfeste pentru noi. Iata ce deosebire mare este intre templu si , cum au numit-o imnografii din vechime pe Fecioara Maria", a mentionat chiriarhul Banatului.
Pornind de la virtutile Maicii Domnului, Inaltpreasfintia Sa a elogiat toate femeile crestine, care, cu multa osardie, nasc prunci, crescandu-i cu frica de Dumnezeu. ,,Fecioara Maria si-a asumat responsabilitatea intruparii Fiului lui Dumnezeu, ducandu-o pana la Golgota. Pana acolo a fost langa Hristos, la bine, dar si la marea durere de pe Cruce. Iubite mame, daca Dumnezeu i-a incredintat acestei fecioare sa-L nasca pe Fiul lui Dumnezeu pe pamant, sa stiti ca si in dumneavoastra are Dumnezeu mare incredere, iar increderea pe care a dat-o Dumnezeu mamelor este aceea sa nasca prunci sfinti pentru Imparatia lui Dumnezeu. Iubita mama, nu-L dezamagi pe Dumnezeu, Care te-a randuit sa nasti prunci sfinti pentru viata aceasta si pentru Imparatia bucuriei vesnice a lui Dumnezeu! O, cata incredere le acorda Dumnezeu mamelor aici pe pamant! Sa va binecuvinteze Dumnezeu bratele pe care ati crescut si leganat prunci sfinti pentru neam, pentru tara si pentru Imparatia lui Dumnezeu!", a mai spus Parintele Mitropolit Ioan.La finalul cuvantului, Inalt­prea­sfintia Sa, in semn de solidaritate si comuniune frateasca, i-a invitat pe toti primarii oraselor infratite cu municipiul Lugoj si pe reprezentantii delegatiilor oficiale ale tarilor participante la Festivalul International de Folclor, sa ctitoreasca o ,,cetate a pacii" pentru o mai buna cooperare transfrontaliera atat la nivelul comunitatilor locale si al regiunilor, cat si la nivelul statelor, in ceea ce priveste unitatea si dezvoltarea raporturilor de vecinatate si fratietate, menite sa imbuna­ta­teasca calitatea vietii.
Dupa slujba, parintele protopop Ioan Cerbu a adus multumiri Mitropolitului Banatului pentru bucuria facuta credinciosilor parohiei prin prezenta Inaltprea­sfintiei Sale la hramul bisericii, dar si tuturor celor care s-au implicat in organizarea acestei sarbatori. In continuare, potrivit traditiei locale, soborul slujitor, alaturi de credinciosi, a inconjurat biserica parohiala, intonand troparul Adormirii Nascatoarei de Dumnezeu.
Cu ocazia hramului biseri­cii-mo­nument istoric, la Lugoj s-a desfasurat cea de-a XIV-a editie a Festivalului International de Folclor ,,Ana Lugojana". In cadrul festivalului au participat cinci ansambluri folclorice din strainatate: din Ciprul de Nord, Cehia, Macedonia, Bulgaria si Serbia, precum si formatii din tara. SursaTeo-ideologia
Teo-ideologia sau despre pericolul imposibilitatii de a mai crede Nu intotdeauna poti sa-ti dai seam...

Dostoievski: Nu e nimic mai frumos decat Hristos!
Pe 11 noiembrie 1821 se nastea Feodor Mihailovici Dostoievski, scriitor rus de talie mondiala. Vedea...

Ocarina nu ocaraste
Vitezda. Timp frumos pentru mantuire. 105424 de spectatori. Ingerul care tulbura apa intarzie de dat...

,,Vorbirea si glumele in biserica se aseamana cu ras la mormant" - Protosinghelul Vichentie Malau
Vorbirea, glumele si rasul in biserica sunt pacate contra Sfantului Duh, adica contra puterii dumnez...

Omul vrea sa scape de toata mizeria care il spurca
De Black Friday, Laurentiu Dumitru titreaza: Mare evlavie la discount-uri, mall-urile isi serbeaza a...


Diavolul sa nu ne surprinda
Din cauza mizeriei neinlaturate, mirosim greu a iad. Prea multa pseudoistorie. Prea mult pseudotipic...

Dinastia sfintilor mosteneste vesnicia
Auzind de sfinti, dracii tremura. Auzind de lumina, intunericul se risipeste. Auzind de inviere, moa...

Falsul imperativ al lui TREBUIE
Conditionarile de tot felul sunt capcana moderna care despiritualizeaza creatia si pe om, din ce in ...

,,Mare osanda vom lua, de nu vom face milostenie!" - Protosinghelul Vichentie Malau
Cand venea vreun sarac la el si nu avea ce sa-i dea, se ducea la maici si le zicea cu glas rugator: ...

In cautarea iubirii evanghelice
Omul este instrainat, deoarece iubirea evanghelica ii pare straina, nu o cunoaste, nu o accepta, nu ...